Eureka

Dubai deinst niet terug voor moderne technologie. Zo heeft de brandweer er waterjetpacks om branden vanuit de lucht te kunnen bestrijden en rijdt de politie in Lamborghini’s met crime-prediction-software. Nu wordt de volgende stap gezet: robotpolitieagenten.

De politie van Dubai maakt sinds kort gebruik van de mensachtige robot REEM, ontwikkeld door het Spaanse bedrijf Pal Robotics. Deze RoboCop is echter wat minder spectaculair dan de cyborg uit de gelijknamige sciencefiction-actiefilm. REEM gaat niet zwaarbewapend de straat op om boeven op te sporen en uit te schakelen. Deze robot helpt burgers om aangifte te doen, boetes te betalen en met algemene informatie.


Navigatiesysteem

REEM is 1,65 m lang, weegt 100 kg en staat op een rijdend platform dat een snelheid van maximaal 5 km/h haalt. Achterop dit platform is plek om bagage van maximaal 30 kg mee te nemen en elk van de twee handen van de robot kan objecten van maximaal 1 kg optillen.

REEM is standaard voorzien van een navigatiesysteem om autonoom te navigeren, een touchscreen en achter de ‘ogen’ camera’s met gezichtsherkenning. De camera’s kunnen ook live video doorsturen naar de controlekamer.


Kwart van het korps

De eerste politierobots worden in Dubai ingezet in winkelcentra en op toeristische locaties. Daarna zullen ze ook plaatsnemen achter de balies van politiebureaus. Het uiteindelijke doel van de politie in Dubai is een robotpolitieman die hetzelfde kan als een agent van vlees en bloed.

In 2020 zal een eerste prototype worden geïntroduceerd van een mobiele politierobot. In 2030 moet een kwart van het politiekorps uit robots bestaat en zouden politiebureaus helemaal door robots bemand moeten worden.


Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.