Elektrisch en betaalbaar: dat moeten de auto’s worden die de Duitse hoogleraar en ondernemer Günther Schuh met zijn start-up e.GO Mobile produceert. Dat gaat hem lukken omdat hij alles anders doet dan conventionele autobouwers: op alle niveaus is het digitalisering wat de klok slaat. Komende zomer rollen de eerste auto’s uit de fabriek.

Goedkoop, gemakkelijk in het gebruik en met minder schadelijke uitstoot. Met die uitgangspunten ging de Duitser dr.-ing. Günther Schuh aan de slag. Schuh is hoogleraar productiesystematiek aan de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) in Aken en maakte naam als initiator van de StreetScooter, de elektrische bestelauto van de Deutsche Post.

Nu staat hij met drie prototypen in de startblokken voor serieproductie van de e.GO. Te beginnen met de goedkope vierzitsstadsauto e.GO Life met een bereik van ruim 100 km. Daarna volgen het elek trische busje e.GO Mover en de middenklasser e.GO Booster. Van beide gaat de productie in 2019 van start. Die grotere e.GO-versies krijgen optioneel een hulpmotor voor verder bereik.


Lage prijs

Het meest opmerkelijke aan zijn elektrische autoavontuur is de lage prijs. De e.GO Life zal te koop zijn vanaf € 15.900 euro. Je kunt bijbetalen voor een tablet met digitale assistentfuncties en voor een krachtigere versie. ‘Daarmee win je bij het stoplicht de acceleratierace met welke Porsche dan ook’, zegt Schuh in zijn kantoor in Aken.
 


De gunstige prijs van de e.GO is mogelijk doordat Schuh de ontwikkelkosten naar eigen zeggen met een factor vijftien heeft weten te reduceren. Ten tweede bespaart de hoogleraar-ondernemer kosten door kapitaalintensieve machines buiten het productieproces te houden. De derde factor die leidt tot kostenreductie is wat Schuh de tolerancing noemt. Dankzij moderne precisielasertechnologie voor het snijden en lassen is een nauwkeurigheid tot op de millimeter mogelijk.

Industrie 4.0

De e.GO-ontwikkeling en -productie draait om een set smart data die functioneert als een soort spin in het web. Verandert er iets aan het ontwerp, is er een extra onderdeel nodig of wenst de klant een bepaalde kleur: dankzij die smart data kan de software steeds opnieuw alle data genereren die nodig zijn voor het ontwerp of de productie. ‘Het bijzondere is dat bij aanpassingen ontwerp en productiesysteem automatisch meeveranderen.’ Het is de Industrie 4.0-aanpak bij uitstek: de volledige digitalisering van het ontwikkelings- en productieproces waarbij mensen, gereedschappen en producten steeds informatie uitwisselen.(Judith Stalpers)

Het volledig verhaal over de e.Go lezen?

Wil je het volledige verhaal over de e.Go uit het aprilnummer van De Ingenieur lezen? Koop dan de digitale versie voor € 7,50, of neem - met een flinke korting van 25 % - een digitaal jaarabonnement van 12 nummers voor € 69,-.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.