De fietshelm is in Nederland nooit echt aangeslagen. Zo hard fietsen we immers niet en we hebben geen zin om dat onooglijk logge ding steeds mee te slepen. Newton-Rider, een bedrijf uit Denemarken, introduceert nu een hippe, opvouwbare fietshelm van niet-Newtoniaanse materialen.

De fietshelm van Newton-Rider is met een dikte van slechts zestien millimeter de dunste helm ter wereld . Dankzij de speciale constructie uit drie lagen biedt de helm volgens het ontwerpteam dezelfde bescherming als een conventionele helm van 30 tot 35 millimeter dikte.


Drie beschermlagen

De eerste beschermlaag bestaat uit harde kunststof pantserdelen op de buitenzijde van de helm. Deze voorkomen dat harde objecten, zoals steentjes, de helm doorboren en verdeelt piekkrachten over een groter gebied.

De tweede, middelste laag bestaat uit een speciaal ontwikkeld soort visco-elastisch PUR-schuim met tegelijk taaie en elastische eigenschappen. Deze schuimlaag zou de meest kritieke G-krachten zoveel mogelijk op moeten vangen en verspreiden. In de laag PUR-schuim zitten bovendien micro- en macroscopisch grote luchtbelletjes, die eveneens een deel van de impact opvangen.


Zacht en flexibel

De derde, binnenste laag bestaat uit een honingraatstructuur van niet-Newtoniaans thermoplastisch elastomeer. Dit materiaal is onder normale omstandigheden zacht en flexibel, waardoor de helm zich vormt naar je hoofd.

Bij een val of botsing verbreekt een groot aantal molecuulverbindingen in het elastomeer, waardoor de viscositeit daalt en het materiaal een harde beschermlaag vormt die de energie absorbeert. Dit proces is omkeerbaar: na de impact ontstaan weer nieuwe molecuulverbindingen en wordt het materiaal weer zacht.


Opvouwbaar

Dankzij de zachtere binnenste en middelste laag kun je de Newton-Rider-fietshelm dubbelvouwen tot een pakketje van ongeveer 7,5 centimeter dikte. Dit past makkelijk in een tas of rugzak. De helm weegt ongeveer 450 gram.

Om gebruik van de helm te stimuleren heeft die een ingebouwde chip die communiceert met een smartphone. Aanbieders van deelfietsen en -scooters kunnen gebruikers bijvoorbeeld korting bieden als gebruik van de helm wordt gedetecteerd.

Goedjkoop is de helm niet. In de voorverkoop kost het ding 84 euro; levering staat gepland voor maart 2021. 


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Newton-Rider

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.