EUREKA

Het Britse bedrijf Dyson heeft een föhn ontwikkeld die stiller en vriendelijker is voor het haar.

Als Dyson een product ontwikkelt, dan wordt er een flink team ingenieurs met veel geld opgezet. Het bedrijf van de Engelse uitvinder James Dyson ontwikkelde in de afgelopen jaren onder meer stofzuigers,  handendrogers en ventilatoren.

Nu is de föhn aan de beurt. Dyson trok er vier jaar, bijna 62 miljoen euro en meer dan honderd ingenieurs voor uit om een haardroger te ontwikkelen die stiller is en vriendelijker voor het haar. Dyson testte meer dan zeshonderd prototypen van de Dyson Supersonic op ruim 1600 km aan menselijke haren.

 

Ventilator

illustratie Peter Welleman

De basistechnologie van de föhn komt uit de bladloze ventilator Dyson Air Multiplier.

De elektromotor met schoepenrad is, in tegenstelling tot bij gewone föhns, in het handvat gebouwd en zuigt van onderaf het handvat 13 l lucht per seconde aan. Dit wordt door het handvat omhoog geblazen naar een haaks op het handvat staande holle ring.

De doorsnede van deze ring lijkt op het vleugelprofiel van een vliegtuig. Door de gekromde vorm wordt de lucht langs het profiel door een dunne gleuf in de binnendiameter van de ring heen geleid, zodat er een gelijkmatige luchtstroom ontstaat.

Deze luchtstroom zuigt zowel voor als achter de ring omgevingslucht met zich mee waardoor de hoeveelheid verplaatste lucht wordt vergroot tot 41 l lucht per seconde.

 

 

De Dyson Supersonic wordt aangedreven door de slechts 2,7 cm brede digitale motor Dyson V6. Deze draait rond met 110 000 toeren per minuut en drijft een schoepenrad aan met dertien in plaats van de standaard elf schoepen.

 

Geluiddempers

De ingenieurs van Dyson hebben de aandrijving zo weten te ontwikkelen dat deze alleen geluid maakt op een voor mensen onhoorbare frequentie. De motor is bovendien omringd door akoestische
geluiddempers en opgehangen in rubber blokken om trillingen en geluidsoverdracht naar het handvat te minimaliseren.

Volgens Dyson beschadigen conventionele föhns het haar door te hete lucht uit te blazen. De Supersonic heeft daarom een thermistor-sensor die twintig keer per seconde de temperatuur van de uitgaande lucht meet, waarop een microprocessor indien nodig de temperatuur van het verwarmingselement kan bijstellen.

Ondanks alle ingebouwde technologie meet de föhn slechts 24,5 bij 7,8 bij 9,7 cm en weegt het apparaat slechts 618 g.

 

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.