Blankesteijns Beeldbuis

Ook als het om waterpistolen gaat kun je ook overdrijven. Bijvoorbeeld met een waterstraal van 400 km/h en een pistool dat gesmolten tin spuit.

Het is zomer: waterpistolentijd. Ook op dit gebied valt de vooruitgang niet tegen te houden. Kinderen in de sixties hadden zielige pistooltjes waarin de trekker een zuigertje in beweging bracht dat op zijn beurt een zielig beetje water naar buiten perste. Maar in 1990 verscheen de Super Soaker op de markt (sterke naam, vervaarlijk uiterlijk), waarmee je zelf luchtdruk kon opbouwen om een vette straal water te produceren uit een reservoir dat niet een-twee-drie leeg was. De Super Soaker is alweer jaren de norm.

Fast forward naar het nu: het YouTube tijdperk. Volgers van deze rubriek kennen inmiddels tientallen ‘makers’ die de gekste contrapties bouwen en ja hoor: ze doen het ook met waterkanonnen.

Mark Rober bijvoorbeeld, een ex-ruimtevaartingenieur die het maken van video’s zeer professioneel aanpakt. Zijn video over een op schaal vergrote super soaker van meer dan twee meter lang heeft een indrukwekkende lijst credits. Hij noemt een handlanger voor het bouwen, een ex-NASA-collega voor adviezen, een kennis die een highspeedcamera ter beschikking stelde, een decorbouwer die heeft gezorgd voor een natuurgetrouw uiterlijk van het werkstuk en zelfs de originele uitvinder van de super soaker, Lonnie Johnson, die ook wordt geïnterviewd.

Zijn megasupersoaker doet het niet met luchtdruk maar met een cilinder stikstofgas. Die levert zoals Rober voorrekent ongeveer vijftig keer de druk van een waterkraan en zelfs acht keer die van een brandspuit. Rober kan er verwisselbare ventielen opzetten: een grove om ruiten in te kinkelen en een fijne om vruchten door te snijden. Rober claimt een uitstroomsnelheid van zo’n 400 km/u maar staaft dit jammer genoeg niet. Wel heeft een van zijn collega’s een making of gemaakt. (Vervolg tekst na de video.)
 


Dat was voor concullega Kevin Kohler alias The Backyard Scientist aanleiding om een video te vervaardigen over zijn eigen speciale wapen: een pistool dat gesmolten tin spuit. Vol trots spuit hij om zich heen in zijn backyard, waarna hij een prachtige gestolde plas tin van een glasplaat peutert. (Vervolg tekst na de video.)
 


Veel makers die gevaarlijke stunts doen op YouTube roepen pro forma: doe dit niet thuis, hoewel ze zelf meestal juist wél alles thuis doen. Zo niet bij Rober en Kohler. Zij publiceren gewoon hun digitale bouwtekeningen zodat iedereen dit thuis kan nadoen. Ze gokken erop dat wie hiervoor genoeg technische vaardigheden heeft, ook wel genoeg besef zal hebben van veiligheid.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.