Ir. Edward Heerema krijgt als eerste in Nederland de titel Fellow Chartered Engineer toegekend. De scheepsbouwer krijgt de prijs voor zijn constante bijdrage aan de technische en maatschappelijke vooruitgang van het ingenieursvak.

Heerema (69) is de oprichter van Allseas, een bedrijf dat pijpleidingen, boorplatforms en andere offshorestructuren aanlegt. Hiervoor ontwikkelde hij verschillende soorten schepen, waaronder de Pioneering Spirit. Dit enorme schip is in staat om een losgesneden boorplatform in zijn geheel op te pakken en af te voeren.


Dynamische positionering

Heerema bedacht bij oprichting van zijn bedrijf een manier om pijpenlegschepen te laten werken zonder ankers en sleepboten – een grote verbetering ten opzichte van de toenmalige techniek. Het werd de zogeheten dynamische positionering. Van zijn hand is ook de bewegingscompensatie die ervoor zorgt dat een op de golven deinend schip toch aan de slag kan met een object dat op zee stilstaat. Ook de Pioneering Spirit is voorzien deze geavanceerde bewegingssystemen.


Oeuvreprijs

De benoeming tot Fellow Chartered Engineer is te zien als een oeuvreprijs. Een commissie heeft Heerema’s merites beoordeeld en zijn ervaring en kwalificaties bekeken. Die commissie heeft uiteindelijk bepaald dat hij de hoogste classificatie in het chartered engineering-systeem mag ontvangen. Directeur drs. Micaela Dos Ramos van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI), dat in Nederland de chartered-titel mag toekennen, is verguld met de benoeming. ‘Hij is een van de geweldigste ingenieurs van Nederland. Hij stuurt een offshore-imperium aan, maar is hij bij elke nieuwe opdracht nog steeds ook zelf betrokken bij de uitvoering en het ontwerp. Een ingenieur in hart en nieren.’

Lees een portret van Edward Heerema.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.