Een schonere planeet achterlaten voor zijn kinderen: dat is wat Eelco Osse graag wil. De Almelose ondernemer is een van de drie genomineerden voor de Prins Friso Ingenieursprijs.

Read this article in English

Ing. Eelco Osse (44) nam in 2005 Machinefabriek Boessenkool over van zijn vader. In 2011 startte hij Osse Equipment Manufacturing Group, dat meer dan acht innovaties als start-ups naar de markt bracht. Osse won onder meer de Nederlandse Innovatieprijs 2018.

Met zijn bedrijf, Osse Equipment Manufacturing Group, zet Osse voornamelijk in op innovatieve machines die passen bij een duurzame samenleving. Het bedrijf komt voort uit Machinefabriek Boessenkool, die Osse van zijn vader overnam. De technische expertise en jarenlange ervaring binnen het familiebedrijf, gecombineerd met zijn werktuigbouwkundige inzicht en een neus voor ondernemen, leidde al tot meer dan acht innovatieve start-ups.

Een van die start-ups is S4 Manufacturing, dat stabilisatiesystemen levert voor elektriciteitsnetwerken met groene energiebronnen. De vaak grillige stroomtoevoer stabiliseert S4 Manufacturing met grote vliegwielen, die maximaal 1 MW aan overtollige energie opslaan en weer afgeven als het net een dipje heeft. Netbeheerder Tennet heeft het systeem in Almelo al in het openbare net opgenomen.


Oplossingen

Een Canadese innovator die Osse toevallig bij een congres tegenkwam, hielp hij bij het ontwerp van een spuitbussenrecyclingmachine. Een jaar later was het eerste exemplaar ter wereld een feit; inmiddels zijn vele internationale spuitbusfabrikanten zijn afnemers.

Meer dan een idealist lijkt Osse een pragmaticus, goed in het snel analyseren van problemen en het bedenken van oplossingen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de MultiToolTrac, een elektrisch aangedreven tractor met een dieselgenerator om de accu op te laden. De relatief geringe CO2-uitstoot van het voertuig is mooi meegenomen, maar de hoofdreden voor zijn oplossing was nekpijn: de boeren die bij hem aanklopten, waren het achteromkijken zat. Ze wilden een tractor met het werktuig tussen de assen, recht onder hun cabine. Omdat de tractor ook nog eens in spoorbreedte verstelbaar moest zijn, bleek elektrische aandrijving de beste optie.


Groen ondernemerschap

Groen ondernemen is niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor de toekomst van zijn bedrijf, benadrukt de ondernemer. ‘Toen onze machinefabriek door de oliecrisis minder opdrachten kreeg, waren we zo ver met onze recyclingmachines, vliegwielen en andere innovaties dat die nieuwe opdrachten genereerden.’ Omdat het familiebedrijf vooral aan de olie- en gaswereld leverde, maakte de machinefabriek dus een exemplarische transitie door richting groen ondernemerschap.

Gevraagd naar zijn toekomstplannen antwoordt de werktuigbouwkundige dat hij vooral moet groeien om aan de vraag te kunnen voldoen. Om daar lachend aan toe te voegen: ‘En om het mezelf makkelijk te maken, ben ik maar vast aan het volgende project begonnen: het opschalen van een Amerikaanse machine die kolen maakt uit huisafval.’

Eelco Osse is een van de kandidaten voor de Prins Friso Ingenieursprijs van 2019. Wilt u meestemmen voor de publiekswinnaar? Breng uw stem uit op de KIVI-stempagina.

Tekst: Enith Vlooswijk

Foto: Lenneke Lingmont

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.