eureka

Luchtvervuiling is wereldwijd een groot probleem. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ademt 92 procent van de mensen lucht in die niet voldoet aan de standaarden. Een op de negen sterfgevallen is dan ook een gevolg van luchtvervuiling.

De in Engeland woonachtige ontwerpster Carina Cunha bedacht de Nosy: een compact luchtfilter alleen voor op de neus als fashion statement tegen luchtvervuiling.

Het idee achter Nosy is om de luchtwegen praktisch en effectief te beschermen tegen luchtvervuiling. In de praktijk voldoen gezichtsmaskers vaak niet. Ze sluiten doorgaans niet goed af door verschillen in gezichtsvorm en -grootte en door bewegingen van de drager. En aangezien mensen vooral door hun neus ademen, concentreerde Cunha zich alleen daarop.


Honderd uur

Nosy bestaat uit een behuizing met luchtopening, tweedelig filter, neusclip en een siliconenrubber voor de afdichting op het gezicht. De inkomende lucht gaat eerst door een HEPA-filter dat 99,97 procent van deeltjes groter dan 0,3 µm tegenhoudt. Vervolgens is er een actief koolstoffilter dat vluchtige organische stoffen uit de lucht haalt.

De filters beschermen zo onder meer tegen fijnstof en toxische stoffen in uitlaatgassen en allergenen zoals pollen en dierenharen. De filters hebben een gebruiksduur van honderd uur.


Nog geen medisch filter

Vanwege de onbetrouwbaarheid van gezichtsmaskers kreeg Carina Cunha talloze verzoeken of Nosy ook kan beschermen tegen het coronavirus. Ze laat weten dat de huidige filters in de Nosy daar niet op zijn ontworpen, maar het team onderzoekt de mogelijkheden van een medisch filter. Dit is echter een dichter gewoven materiaal wat de luchtstroom bemoeilijkt.

Nosy heeft hoe dan ook een belangrijk pluspunt: je kunt er gewoon mee eten en drinken. Zolang je maar door je neus blijft ademen.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Nosy

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.