Wie de Fairphone 2 vooruitbesteld heeft, kan hem nog deze maand verwachten. De eenvoudig uit elkaar te halen telefoon geldt als duurzaam alternatief voor de smartphones van giganten als Apple en Samsung. Ook probeert Fairphone materialen op verantwoorde wijze te verkrijgen.

Bij veel telecomproviders kunnen klanten om de twee jaar een nieuwe telefoon krijgen. Ze willen dan de nieuwste versie, met een scherpere display, hipper design of snellere processor. Het Nederlandse bedrijf Fairphone gaat hier tegenin met een toestel dat moeiteloos drie à vijf jaar moet meegaan.

De eerste Fairphone kwam in 2013 op de markt; zo’n zestigduizend mensen kochten er een. Deze maand zijn de eerste exemplaren van de Fairphone 2 klaar. Doordat het ontwerp van deze tweede versie nog sterker modulair is, kan de eigenaar indien nodig nog meer onderdelen eenvoudig zelf vervangen. Die onderdelen zijn bij te bestellen via de website van het bedrijf.

Stevig omhulsel

Het wat saai ogende toestel heeft een forse beeldschermdiagonaal van ruim 12,5 cm. Het is iets dikker dan de meeste nieuwe toestellen, maar dat komt doordat de makers de Fairphone van een stevig omhulsel hebben voorzien: in tests overleeft het toestel een stuiterpartij van oorhoogte.

Het blijkt inderdaad erg eenvoudig om het toestel uit elkaar te halen. Het is een kwestie van het beschermhoesje – een slimme combi van hard plastic aan de achterkant en een rubberen afdichting om het display – lospellen en vervolgens de voor- en achterkant in tegengestelde richting schuiven. Door twee blauwe schuifjes te ontgrendelen komen de twee hoofdonderdelen, beeldscherm en frame, los. Nu is de binnenzijde te zien, waarin de componenten netjes in aluminium pakketjes zijn geordend. De standaardkruiskopschroefjes die voor demontage zijn bedoeld, zijn blauw omcirkeld. Het loshalen van bijvoorbeeld de camera kost nog geen minuut en zit net zo snel weer op zijn plek. Mocht er tussentijds een betere camera op de markt komen, dan is het toestel dus in een handomdraai te upgraden.

Verantwoorde delfstoffen

De telefoon is met een prijs van 525 euro niet goedkoop en wie ervoor kiest, moeten ook nog eens geduld opbrengen. Wie zich in juli als eerste inschreef, kan het toestel vanaf eind november thuis verwachten; voor anderen kan het nog een maandje langer duren. Wie het ervoor over heeft, maakt wel het leven van fabrieksarbeiders en mijnbouwers een beetje beter. Fairphone probeert delfstoffen namelijk op verantwoorde wijze te verkrijgen. Het bedrijf koopt zo veel mogelijk van leveranciers die de lokale economie ondersteunen en geen handel drijven met milities, die vaak met geweld de winning van zeldzame metalen proberen te beheersen.

Ook werkt Fairphone samen met fabrieken die investeren in het welzijn van hun medewerkers. ´Zo leggen wij geld apart in een fonds, om het welzijn van de arbeiders te verbeteren. En wij laten onze telefoon alleen assembleren bij bedrijven die transparant zijn over hun werkomstandigheden´, vertelt woordvoerder Daria Koreniushkina van Fairphone.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.