Tijdens de winterspelen wil Zuid-­Korea het eerste 5G-netwerk lanceren. Maar de toepassingen van deze nieuwe communicatiestandaard ­liggen nog niet voor het oprapen.

Met de nodige bombarie werd in september onder in het hoofdkwartier van SK Telecom, een van Zuid-Korea’s twee grote telecombedrijven, T.um geopend, een showcase voor 5G. Op de begane grond zien bezoekers een aantal impressies van een toekomst met razendsnelle dataoverdracht, zoals een auto met een futuristisch dashboard en een online winkel die producten drie­dimensionaal in de huiskamer projecteert. Een verdieping hoger ervaren mensen in een soort achtbaanstoelen een virtual­-reality-reis.

Dezelfde stoelen zijn ook in trek bij de bezoekers van d.light, de tentoonstellingsruimte onder het hoofdkwartier van Samsung Electronics. Met een ­virtual-reality-bril op, ondersteund door een schuddende stoel, ondergaan ze een behoorlijk levensechte ervaring. Net als bij T.um is de tentoonstelling prachtig vormgegeven, met royaal gebruik van grote, contrastrijke schermen.
 

Geprojecteerde pijlen

Het ziet er dus cool uit, maar werkt het ook? Pas in september 2017 slaagden Samsung en SK erin een functionerende 5G-verbinding te realiseren, tussen SK’s hoofdkwartier en een rijdende auto buiten. Een 360­­­­-graden­­-VR-video kwam heelhuids over. Knap, maar zo’n video valt met 4G ook te verzenden.

Datzelfde geldt voor diverse toepassingen waarmee Korea Telecom, de concurrent van SK Telecom, goede sier hoopt te maken tijdens de winterspelen, zoals augmented reality om toeschouwers naar hun plek in het stadion te leiden: zet de camera van je mobieltje aan en op het beeld geprojecteerde pijlen laten zien waar je moet zijn. Het is een knap samenspel van sensoren in het stadion, gps en realtime videoprojectie, maar 5G is er niet echt voor nodig.
 

Miljarden sensoren

Het voordeel van 5G boven 4G is ­namelijk niet in de eerste plaats de mogelijkheid om grote hoeveelheden data tussen twee punten te versturen. Het is het tegelijkertijd en betrouwbaar versturen van een heleboel kleine beetjes data tussen ontzettend veel punten. Anders gezegd 5G: is nodig voor het Internet of Things, waarbij miljarden sensoren continu data willen doorgeven aan het thuishonk. Die sensoren kunnen bovendien mobiel zijn; vandaar de test met rijdende auto’s.

Dat de toepassingen van 5G nog niet voor het oprapen liggen, tempert het enthousiasme bij de fabrikanten niet. Ook bij 4G kwamen die vanzelf nadat de technologie eenmaal beschikbaar was. Naar de spelen toe is de 5G-race dan ook vooral een prestigestrijd.
 

Net op tijd

Nu zal het met dat 5G-netwerk wel lukken, maar zijn de mobieltjes op tijd? Qualcomm en Intel, de grootste fabrikanten van mobiele chipsets, zijn nog niet zover. De afhankelijkheid van deze buitenlandse toeleveranciers heeft Samsung altijd dwars gezeten. Daarom begon het bedrijf de ontwikkeling van een eigen lijn processoren: Exynos. Na een razendsnelle inhaalrace presenteerde Samsung in november de Exynos 9810, met vergelijkbare prestaties als de nieuwste chipsets van buitenlandse fabrikanten én ­ondersteuning voor 5G.

Volgens de geruchtenmolen zou de Galaxy S9 net op tijd klaar kunnen zijn om te claimen dat tijdens de spelen een compleet 5G-netwerk beschikbaar was. Landelijke uitrol in Zuid-Korea is ­voorzien voor 2019.

Tekst Christian Jongeneel

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.