The DAO, een geheel nieuw soort bedrijf, heeft in een eerste investeringsronde al meer dan 160 miljoen dollar opgehaald. The DAO is een democratisch, autonoom opererend bedrijf zonder werknemers of bestuurders, dat aannemers in dienst neemt om producten of diensten te ontwikkelen. Iedereen die muntjes koopt van het bedrijf, wordt aandeelhouder en mag meebeslissen over waar het bedrijf in investeert.


In de Nederlandse media viel er weinig over te lezen, maar er is iets bijzonders gaande. Eind april werd namelijk The DAO gelanceerd, de eerste decentralized autonomous organization die publiek gaat.

The DAO is een virtuele investeringsmaatschappij waarvoor mensen zogeheten tokens kunnen kopen. Dat kan met de cryptovaluta ether – vergelijkbaar met een bitcoin. De eerste ronde van deze crowdfundingscampagne loopt nog tot 28 mei. Tot het moment van schrijven kochten mensen al voor ruim 160 miljoen dollar (140 miljoen euro) aan tokens. Daarmee is The Dao nu al de grootste crowdfundactie ooit.


Autonome organisatie

Het bijzondere aan The DAO is dat het geen gewoon bedrijf is. Het is een organisatie zonder werknemers, zonder bestuurders en zonder gebouwen. Zoals de voluit geschreven naam al zegt, is het een autonome organisatie die volledig draait op regels code. De aandeelhouders beslissen in grote lijnen wat er moet gebeuren, waarna de computer die opdracht zonder menselijke tussenkomst uitvoert.


Geweldig idee

Zoals gezegd is het een investeringsmaatschappij. The DAO maakt zelf niets, maar huurt aannemers in: (groepjes) mensen die denken een geweldig idee voor een dienst of product te hebben. Die beschrijven in een voorstel hun product of dienst. Daarbij stoppen ze ook een slim contract, waarin ondubbelzinnig (want in code: ‘IF … THEN …’) vastligt hoe de betalingen lopen zodra er winst wordt gemaakt. De deelnemers aan The DAO besluiten met een stemming of in het voorgestelde product wordt geïnvesteerd.


Deeleconomie

De eerste bedrijven hebben zich al met een product gemeld bij The DAO. Zo is daar Slock.it, dat een slot maakt voor op een huis, fiets of auto dat is te koppelen aan een database met de (beveiligde) identiteiten van mensen. Dit zou een centrale rol kunnen gaan spelen in de deeleconomie. Verhuur je bijvoorbeeld je huis via Airbnb, dan hoef je nooit meer een sleutel over te dragen, maar identificeert de huurder zich op het beoogde elektronische slot van Slock.it.


Transparante karakter

Het autonome, transparante karakter van The DAO heeft bepaalde voordelen. De kosten voor het runnen van het bedrijf zijn erg laag. En corrupte bestuurders kunnen de boel niet flessen. Ook wordt het voor iedereen mogelijk om op een directe manier te investeren in een bedrijf waar je in gelooft.


 

Bron: De Tijd


Drempel

Nadelen zijn er ook. Voordat de democratische belofte wordt ingelost, zal eerst de drempel voor toegang flink omlaag moeten. Investeren kan nu nog alleen in ethers, een cryptovaluta waar alleen de echte computernerds zich mee bezighouden. Ook zijn er juridische vragen: wat stelt zo’n muntje van The DAO eigenlijk wettelijk voor? Is het een valuta? Of is het een aandeel? En wat gebeurt er als er een meningsverschil ontstaat tussen The DAO en een van de deelnemers?


Grote verandering

Sommige financiële experts denken dat we hier het begin zien van een grote verandering. Al eeuwenlang zijn de wereldwijde kapitaalmarkten alleen toegankelijk voor mensen met de juiste opleiding, het juiste netwerk van contacten en het juiste zakenjargon. ‘Het internet heeft ervoor gezorgd dat informatiestromen bijna de hele wereld bereiken. Maar deze vooruitgang moet nog doordringen in de financiële wereld’, schrijft Nolan Bauerle, oprichter van het bedrijf Borderless Blockchain, in een blog op Coindesk.

Maar de financiële wereld begint te bewegen, ziet Bauerle. ‘Crowdfundingplatforms als Kickstarter en Indiegogo waren slechts het begin. Als The DAO makkelijker te gebruiken wordt voor iedereen, dan zie je een nieuwe wereld opdoemen: die waar gewone mensen geld inzamelen voor dingen waar ze echt in geloven. Geen tussenhandelaren meer, geen analisten, geen obscure kengetallen en geen zakenjargon. Het enige dat je nodig hebt om mee te doen, is een internetverbinding en wat vrije tijd.’


De eerste inzamelingsronde van The DAO eindigt zaterdag 28 mei om 10.00 uur Nederlandse tijd. Bekijk de actuele teller op de website van The DAO.

Met dank aan Jochem Wieringa.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.