LG en Samsung hebben de eerste kromme beeldschermen op basis van oleds gepresenteerd. De peperdure prototypes moeten kijkers een bioscoopervaring geven.

Een oled (organic light emitting diode) is een lichtbron gemaakt van organisch of polymeermateriaal. Eenvoudige displays op basis van de technologie zitten sinds een paar jaar al in enkele draagbare apparaten, zoals een scheerapparaat van Philips en een mobieltje van Siemens.

Anders dan bij een lcd-scherm, dat gebruikmaakt van een egale achtergrondverlichting, geeft het oled-materiaal zelf licht. Hierdoor is het energieverbruik lager en is de kijkhoek veel groter. Bijkomend voordeel is dat het buigzame materiaal in principe in gebogen vorm prima blijft werken.

Daarvan maken de twee bedrijven nu gebruik. De tv’s zorgen ervoor dat beeldpunten op het gehele scherm zich op min of meer dezelfde afstand tot de ogen van de kijker bevinden, net als in sommige bioscoopzalen. Voorwaarde is wel dat die precies midden voor het display zit, want voor meekijkers aan de zijkant lijkt de gebogen vorm juist ongunstig.

De apparaten werden voor het eerst aan het publiek getoond op CES in Las Vegas, een van de grootste beurzen voor consumentenelektronica. Het gerucht ging daar dat beide bedrijven aanvankelijk nog niet van plan waren hun apparaat te onthullen, maar dat ze daarop terugkwamen toen ze hoorden van de ontwikkeling van hun concurrent.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.