In Amsterdam is het eerste permanente Bubble Barrier-systeem geplaatst. Het haalt met een scherm van luchtbellen drijvend plastic uit het water van het Westerdok. Het systeem is bedacht en — al eerder — uitvoerig getest door het Nederlandse bedrijf The Great Bubble Barrier.

Het Westerdok in Amsterdam, een verbinding van de grachtengordel met het IJ, is een logische plek om een dergelijk bellenscherm te plaatsen. Plastic afval dat in de grachten is gegooid, komt hier langs op weg naar zee. Als je het hier kunt opvangen, dan hoef je het later niet uit de zee te vissen, wat een ander Nederlands bedrijf doet: The Ocean Cleanup.

Na uitvoerige testen in onder meer de IJssel, bij Deltares en bij de rioolwaterzuivering van PWN, heeft het bedrijf nu in Amsterdam zijn eerste plasticvanger geplaatst die voor langere tijd moet gaan werken, drie jaar om precies te zijn. ‘In principe is het ontwerp nu af. Maar van deze installatie gaan we ook weer veel leren’, zegt Sandy Reitsma van The Great Bubble Barrier.


Muur van belletjes

In het Westerdok ligt op de bodem een buis met kleine gaatjes erin. Uit die gaatjes komen continu kleine luchtbelletjes die naar het wateroppervlak stijgen en tezamen een gordijn van belletjes vormen. Die bellen brengen een groot deel van het zwevende afvalplastic naar de oppervlakte, waar het samenkomt met het plastic dat daar drijft.

Door de diagonale plaatsing van het bellenscherm en de natuurlijke stroming wordt al het plastic naar een opvangbak aan de waterkant geleid (zie de illustratie hieronder). Daar kunnen medewerkers van Waternet om de zoveel tijd het plastic ophalen. De Bubble Barrier werkt dag en nacht, zeven dagen per week en schepen en vissen hebben er geen last van.


Flesjes, zakjes en bekers

De Amsterdamse grachten zijn een populaire plek om te recreëren voor zowel toeristen als bewoners van de stad. Daarbij vallen er nog wel eens flesjes, plastic zakjes of bekers in het water. Omdat dit slecht is voor vissen en de waterkwaliteit, scheppen drijfvuilboten van Waternet dagelijks 350 kilogram afval uit het water, waaronder veel plastic. Jaarlijks halen zij op deze manier zo’n 42.000 kilogram plastic uit de binnenwateren.

Met de Bubble Barrier heeft Waternet er nu een middel bij. Die heeft een flinke opvangbak die op gezette tijden zal worden leeggehaald door een Waternet-medewerker. De betrokken partijen zijn benieuwd hoeveel plastic de installatie gaat vangen, maar ook welke voorwerpen erin terechtkomen.
 

De Bubble Barrier van de andere kant gezien. Het schuim op het water komt van de bellen. Links is de opvangbak zichtbaar.


Leren over het proces

Daarnaast gaat de startup de Amsterdamse installatie gebruiken om nog meer te leren over het proces. ‘Hoeveel plastic vangt hij, wat laat hij nog door; hoe moeten we de compressor zo zuinig mogelijk instellen dat het systeem toch goed werkt? Dat soort vragen willen we beantwoorden’, aldus Reitsma. Door het vermogen van de compressor te variëren, is de dichtheid van de bellen in te stellen .   

Volgens woordvoerder Reitsma tonen ook veel andere partijen belangstelling voor de bellenschermen van The Great Bubble Barrier. Dus er zullen op niet al te lange termijn ook op andere locaties in ons land bellenschermen komen die plastic afvangen. ‘Maar op dit moment kunnen we daar nog niets over vertellen.’

 

De opvangbak die regelmatig wordt leeggehaald door medewerkers van Waternet.

 

Beeldmateriaal The Great Bubble Barrier

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.