Het bedrijf Ioniqa gaat zijn eerste grote fabriek voor het recyclen van de kunststof PET (polyetheentereftalaat) bouwen in Geleen, op de Brightlands Chemelot Campus. Vanaf medio volgend jaar moet hier afval van deze kunststof op grote schaal worden omgezet in de grondstof voor nieuw PET. Het bedrijf gebruikt daarvoor een uniek en bekroond proces.
PET wordt op grote schaal toegepast voor de verpakking van frisdranken, mineraalwater en dergelijke. Het wordt nu al soms gerecycled – slechts 10% – maar de huidige mechanische vorm van recycling slaagt er niet in om kleurstoffen en andere verontreinigingen eruit te halen. Daardoor wordt de kunststof bij hergebruik steeds donkerder van kleur, waardoor het in steeds laagwaardiger toepassingen terechtkomt.
Daar heeft Ioniqa, een spin-out van de Technische Universiteit Eindhoven, wat op gevonden. Het heeft een eigen proces ontwikkeld om de veel gebruikte kunststof PET (polyetheentereftalaat) terug te brengen tot een nuttige grondstof. De crux is dat daarbij de kunststof op moleculaire schaal wordt afgebroken tot bouwstenen – monomeren – die weer opnieuw te gebruiken zijn om ‘verse’ PET van te maken.
Helder PET
Bij dit proces gaan de kleurstoffen en andere toevoegingen eruit, zodat met het Ioniqa-proces weer helder PET te produceren is. Dit zorgt ervoor dat er voor het maken van nieuwe PET geen olie meer nodig is. Meer details over het proces zijn te lezen in: ‘Oneindig recyclebare petfles’ Deze video legt het goed uit:
Proeffabriek
Ioniqa heeft de afgelopen twee jaar zijn proces getest in een proeffabriek in Rotterdam, waar het bedrijf samenwerkte met Unilever en PET-producent Indorama. Daaruit bleek onder meer dat het gerecyclede kunststof geschikt is om (weer) te worden gebruikt als verpakking voor voedingsmiddelen.
De fabriek in Geleen zal in de eerste helft van 2019 worden gebouwd. De rest van het jaar heeft het bedrijf ingepland voor het opstarten en inregelen van de processen. ‘Het is de bedoeling dat het eerste product nog in 2019 geleverd wordt’, meldt het bedrijf in een persbericht. De fabriek krijgt een capaciteit van 10.000 ton PET-grondstof per jaar.
Chemiebedrijven
De locatie Geleen is een logische, benadrukt het bedrijf. Op de Brightlands Chemelot Campus zitten verschillende chemiebedrijven bij elkaar, waarvan sommige zich ook met kunststoffen bezighouden. ‘Én we hebben daar een groot achterland voor de aanvoer van grondstof: Duitsland, België en Frankrijk’, aldus CEO Tonnis Hooghoudt van Ioniqa in het persbericht.
Met de geplande fabriek in Limburg is Ioniqa nog niet klaar met zijn schaalvergroting. De capaciteit van 10.000 ton is vergeleken met de vraag in de markt nog steeds bescheiden. er zullen zeker fabrieken komen die 100.000 of 200.000 ton per jaar kunnen produceren. ‘Maar dat is meer iets voor kapitaalkrachtigere en wereldwijd opererende partijen. Wij richten ons op het verlenen van licenties op onze technologie’, aldus Hooghoudt.
Ook blijft Ioniqa nieuwe technologie ontwikkelen, zodat ook andere plasticsoorten, waaronder ook bioplastics, in de toekomst beter gerecyled kunnen worden.
Openingsfoto Het proces waarbij PET wordt opgebroken in kortere stukjes keten. Links het kleurrijke plastic uit verschillende bronnen. Hier wordt een magnetische vloeistof bij gegoten, waar katalysatoren in zitten die de lange polymeerketens opknippen. Magnetische nanodeeltjes voeren de kleurstoffen en overige verontreinigingen af naar de bodem van het bekerglas. Bron Ioniqa
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.