Voor sporters die tijdens een wedstrijd willen eten of drinken, zijn plastic verpakkingen van mueslirepen en gelletjes vaak een crime om open te krijgen. Het ellendige verpakkingsmateriaal belandt vervolgens steevast in de natuur.

Maar wat als sportvoeding met verpakking en al kan worden gegeten? Aan die verpakking werkt de startup Notpla, afkorting voor not plastic. Onder het merk Ohoo maken ze van bruin zeewier en planten een materiaal dat wegwerpverpakkingen voor vloeistoffen kan vervangen.

Ooho is een flexibele, doorzichtige, biologisch afbreekbare en eetbare verpakking. Zodra het in contact komt met aarde, vocht of bacteriën breekt het af in vier tot zes weken.
 


Beperkte houdbaarheid

Het kan plastic flesjes vervangen voor sportwedstrijden en sausverpakkingen in wegrestaurants of maaltijdsalades. De sportverpakkingen van Ooho werden al gebruikt bij grote sportevenementen zoals de marathon van Londen en bij tennistoernooi Roland-Garros in Parijs.

Ooho zal nog geen producten in de supermarkt vervangen omdat het materiaal een houdbaarheidsdatum van maximaal tien dagen heeft.


Huishoudfolie

Daarnaast werkt Notpla aan een coating die karton vet- en waterafstotend maakt. Ook maken ze huishoudfolie en zakjes voor niet-voedingsmiddelen zoals schroeven, spijkers of ijzerwaren.

Alle producten worden gefabriceerd met een op maat gemaakte productiemachine. De machine is nog in ontwikkeling. Wanneer deze volledig is getest en opgeschaald, kunnen levensmiddelenproducenten en organisatoren van evenementen deze leasen.


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Notpla

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.