Door de informatiebits met een laser in glas te branden blijven ze eeuwigdurend goed, zo claimen onderzoekers van de University of Southampton. Het uitlezen gebeurt met een microscoop.

Het best presterende opslagmedium tot nu toe, de op blu-ray-technologie gebaseerde M-Disc, garandeert een levensduur van digitale bestanden van duizend jaar. Een gewone blu-ray houdt het tien tot twintig jaar vol, flashgeheugen een paar jaar.

De nieuwe opslagmethode garandeert eeuwige levensduur, zo maakten onderzoekers van de University of Southampton bekend. Zij kunnen dat garanderen omdat de bitjes onderdeel zijn van de structuur van het glas waarin ze zijn gebrand. Ze zijn dus net zo stabiel als glas dat zelf is bij kamertemperatuur.

Drie bits

De bits die een laser in het glas brandt, bestaan uit kristallijne microstructuurtjes (barstjes) op nanoschaal, die alleen met een speciale microscoop zijn uit te lezen. Om de informatiedichtheid te vergroten gebeurt dat inbranden op een speciale manier, waarbij de nanostructuurtjes gevoelig worden gemaakt voor de polarisatie en de intensiteit van het licht waarmee ze worden bekeken. Op die manier kan elk nanostructuurtje drie bits aan informatie bevatten: twee voor al dan niet polarisatie in de x- en y-richting, en 1 bit voor twee verschillende intensiteitsniveaus. Door de informatie in drie lagen in een glazen schijf van cd-formaat aan te brengen, is er in totaal 360 TB in op te slaan.

Het inbranden van de informatie gebeurt met gepulst laserlicht met extreem korte flitsen van een femtoseconde (1 fs = 10-15 s). Vervolgens wordt het laserlicht zo bewerkt dat zowel de intensiteit als de polarisatie ervan zijn aan te sturen, naast de driedimensionale positie van de laserspot.

5D-opslag

Het in drie dimensies inbranden van bits in glas is niet nieuw; onder meer Hitachi past de methode toe voor onderzoek. De Britten hebben de opslagcapaciteit nu een factor drie weten te vergroten door er twee andere ‘dimensies’ aan toe te voegen, namelijk lichtintensiteit en polarisatie. Vandaar dat ze de term “5D dataopslag” hebben verzonnen voor hun methode.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.