De Formule E, autoraces voor elektrische wagens, kent aangepaste regels. Die komen voort uit de eigenaardigheden van elektrisch rijden. Zo hebben de auto's om veiligheidsredenen geen verwisselbare accu's. Daarom stapt elke coureur halverwege de wedstrijd over op zijn tweede, identieke bolide.
Een van de leukste video’s op het YouTube-kanaal Engineering Explained gaat over de betrekkelijk nieuwe tak van autoracen voor elektrische wagens die Formule E heet. Zeven minuten lang vliegen de interessante verschillen met conventioneel autoracen je om de oren. Het is echt een volledig nieuwe sport met specifieke strategieën vanwege de aangepaste regels, die weer voortkomen uit de eigenaardigheden van elektrisch rijden.
Zo vertrekken de wagens met een vastgelegde hoeveelheid elektrische energie in de accu’s, namelijk 32 kWh per auto. Daarvan mag 28 kWh worden gebruikt, de rest is een ‘thuiskomertje’ om te voorkomen dat de auto stil komt te staan op het circuit. Eigenlijk beschikken de coureurs over het dubbele, 56 kWh, verdeeld over twee racewagens. Om veiligheidsredenen hebben de auto’s geen verwisselbare accu’s en daarom stapt elke coureur halverwege de wedstrijd over op zijn tweede, identieke bolide.
Bij deze races gaat het erom alles te optimaliseren. Zo hard mogelijk rijden is niet altijd de beste strategie, want scheuren is niet zuinig en dan kan het gebeuren dat je de finish niet haalt (tot op zekere hoogte speelt dit probleem ook in de Formule 1). Als je niet op poleposition start, zul je moeten inhalen om als eerste bij de finish te zijn. Maar een mislukte inhaalmanoeuvre is duur in termen van energie, dus daar moet je verstandig mee omgaan.
Zoals alle elektrische auto’s winnen Formule E-racewagens remenergie terug. Het is echter niet altijd slim die te gebruiken. Het verhoogt namelijk de temperatuur van de accu, waardoor die te heet kan worden. Bij koud weer zijn de marges echter wel ruimer dan in de hitte.
Ook bij de vleugels van de auto’s hoort een optimalisatieverhaal. Zulke vleugels verbeteren de wegligging, maar ze verhogen tevens de luchtweerstand. Om die reden worden ze wel gebruikt tijdens kwalificatieraces, die de startvolgorde bepalen, maar niet in de race zelf. Dan moet de grip op de weg komen van aangepaste banden en vering.
Liefhebberij
De video’s van Engineering Explained gaan altijd over autotechniek. Maker is de Amerikaanse ingenieur Jason Fenske. Zijn filmpjes zijn het zoveelste voorbeeld van wat een gedreven amateur vermag met hedendaagse middelen. Een enthousiast persoon vertelt over zijn liefhebberij, gebruikmakend van goedgekozen cameralocaties (zoals in het interieur van een auto tijdens rijtests), ingemonteerde ondersteunende videobeelden, schoolbordtekeningen en modellen (bijvoorbeeld opengezaagde onderdelen van een automatische transmissie). Fenske heeft er in vijf jaar tijd meer dan zeventig miljoen views mee gehaald.
Sommige afleveringen zijn extra interessant door de actualiteit, bijvoorbeeld die over de verschillen tussen benzine- en dieselmotoren.
Terugkerend thema is het elektrische rijden. Eerder kwam Fenske al met vijf redenen om een elektrische auto te kopen.
En in een van zijn spannendste (en langste) video’s probeert hij in een Chevy Volt met een volle accu de geclaimde 53 mijl te rijden.
Nieuwsbrief
Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.