Beeldbuis

Je zag ze een tijdje overal, nu (gelukkig) wat minder: die gekke fidget spinners. Een oud-leraar heeft een manier gevonden om er echt iets leuks mee te doen.

Spinners of ‘fidget spinners’ bestaan uit een gelagerd centrum waar zo ongeveer je vinger in past en een draaiend deel daaromheen dat meestal drie, maar soms meer of minder armen heeft. Vaak zit er een verzwaard uiteinde aan de armen.

Veel tieners die meededen aan de hype probeerden simpelweg om de spinners zo snel of zo lang mogelijk te laten draaien of er wellicht wat kunstjes mee te doen. Maar Dave Bodnar doet het anders. Hij is, zoals hij zelf zegt, voormalig science teacher, en zodoende waarschijnlijk niet alleen in aanraking gekomen met de hype, maar ook in staat het dingetje te gebruiken voor andere doeleinden. In dit geval zet hij het in als motortje.
 

Borstelloze elektromotor

In een kwartiertje legt Bodnar helder en gedetailleerd uit hoe je van een spinner en wat huis-, tuin- en keukenmaterialen een borstelloze elektromotor van kunt maken. Toegegeven, hij gebruikt wat acrylplaatjes waarvan je niet ziet hoe hij ze zaagt, maar een onervaren klusser zou dit toch wel aan moeten durven met zijn aanwijzingen.
 


Het filmpje is zeker niet gelikt, maar dat past wel bij de stijl van Bodnar, die creativiteit en nieuwsgierigheid combineert met een zeker calvinisme (hij ziet er ook wel een beetje uit als een stereotype leraar). Het loopt wel over van de tips en praktische probleempjes die je tegen zult komen, zodat je waarschijnlijk niet meteen moedeloos wordt als je het na zou willen doen.

De manier waarop hij het motortje in deel twee voorziet van een lichtsensor die de magneten aanstuurt, is ook best elegant. Al met al dus een leuke handleiding voor wie een regenachtige middag en een (klein)zoon of -dochter met spinners om handen heeft.
 


Huisvlijt

Het kanaal van Bodnar ademt ‘huisvlijt’, en is vooral interessant als je van modeltreinen houdt, al zitten er nog een paar andere interessante gadgets tussen. Het is wellicht tekenend voor de hype dat zijn clip over de fidget spinner ruim 120.000 keer bekeken is, terwijl de rest van zijn filmpjes ongeveer een honderste daarvan haalt.

Bekijk Bodnars video's hier.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.