Komend jaar start in Eindhoven de bouw van een groene woontoren, ontworpen door de  Italiaanse architect Stefano Broeri. De toren krijgt aan de gevel 125 bomen en 5200 struiken en planten.

Ontwerp van de Trudo Toren.

De Trudo Toren komt op Strijp-S, het voormalige fabrieksterrein van Philips en nu een gewild ontwikkelingsgebied. De Eindhovense woningbouwcorporatie Sint Trudo koos voor de 70 m hoge toren het ontwerp van de Italiaanse architect Stefano Broeri, geïnspireerd op zijn Bosco Verticale in Milaan.

Bijzonder is dat de negentien verdiepingen tellende toren bestemd is voor sociale woningbouw. Er komen 125 compacte sociale huurwoningen van 50 m2, en onderin ruimte voor winkels en kantoren. Elke woning krijgt op het balkon twee grote bloembakken voor de bomen, struiken en planten. Op de begane grond komt een gemeenschappelijke tuin van 350 m2.  De woningbouwcorporatie is na oplevering verantwoordelijk voor het onderhoud van het groen.

Met een slag om de arm meldt Sint Trudo dat de bouw komend jaar van start gaat, en in 2019 mogen de eerste bewoners in hun woningen.


Ook in Utrecht

De Trudo Toren is niet het enige groene torenproject in Nederland waar Broeri bij is betrokken. Hij ontwierp samen met architectenbureau MVSA Wonderwoods, de twee woon- en werktorens die komen te staan aan de Utrechtse Jaarbeursboulevard. Deze beide torens van 90 en 70 m hoog krijgen in totaal 360 bomen en 9000 struiken. Bij dit project start de bouw in 2019, met de oplevering in 2022.

Ontwerp van de twee torens van Wonderwoods. Beeld MVSA-architecten.

Een belangrijke inspirator voor het idee van de groene flat is de Belgische architect Vincent Callebaut, die er de meest fantastische ontwerpen mee heeft gemaakt. In Taipeh wordt nu zijn ontwerp van de Agora Tower gebouwd.

Bouwfoto (links) en ontwerp van de Twisting Agora Tower in Taipeh. Illustratie World Architecture News.


Hieronder: opname vanuit een drone van de Bosco Verticale in Milaan.
 Openingsbeeld: de Bosco Verticale in Milaan.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.