Het Eindhovense Hable heeft de derde editie van de 4TU Impact Challenge gewonnen. De startup ontwikkelde een braille toetsenbord dat smartphones ook voor blinden bruikbaar maakt.

Met de Hable One maakt het bedrijf een los opzetstuk dat je op je telefoon kunt plakken. Naast twee functietoetsen telt het apparaatje zes brailleknoppen waarmee een brailletekst is om te zetten in een standaardtekst. 


Zes knoppen

De zes knoppen corresponderen met de zes stippen waar letters en cijfers in braille uit zijn opgebouwd. Knop 1 staat daarbij voor een a, knop 1 en 2 voor een b enzovoort. Het zijn combinaties die voor elke landstaal hetzelfde zijn.

De functietoetsen maken het mogelijk letters te wissen en spaties te plaatsen, legde mede-oprichter Tom Kersten eerder uit aan De Ingenieur.
 


 

Innovatie en ondernemerschap

De 4TU Impact Challenge is in het leven geroepen door de vier technische universiteiten van het land, met als doel innovatie en ondernemerschap te stimuleren. De winnaar van dit jaar komt voort uit onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. In totaal waren er acht finalisten: elk van de vier TU's mocht er twee selecteren.

De eerste editie, in 2019, werd gewonnen door een spinoff van de Universiteit Twente die biosensoren ontwikkelde. De winnaar van vorig jaar was een groep Delftse studenten die technologie maakten waarmee bedrijven Internet-of-Things-toepassingen kunnen maken zonder batterijen. 

De prijsuitreiking vond dinsdag opmerkelijk genoeg plaats in Helsinki. De Finse hoofdstad is deze dagen het toneel van Slush 2021, een groot techevenement.


Foto: Hable

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.