Een simpel systeem gebruikt elektrostimulatie om haartjes te laten groeien. Het systeem is draagbaar en kan bijvoorbeeld in een pet verwerkt worden. 

‘Haarverlies is een plaag voor mensen’, beginnen de Amerikaanse onderzoekers van de University of Madison Wisconsin hun artikel, waarin ze het nieuwe haargroeimiddel beschrijven. Als mannen (en vrouwen) die hun haar verliezen het inderdaad zo erg vinden, biedt de uitvinding van Xudong Wang en zijn collega’s misschien soelaas. 

Het systeem stimuleert de haarzakjes die lui zijn geworden en geen nieuw haar meer aanmaken. Je hebt er dus nog wel haarzakjes voor nodig; zijn die eenmaal afgestorven en verdwenen, dan helpt het systeem niet. 

 

Luie haarzakjes wakker maken

Maar elektrostimulatie van ongeslapen haarzakjes is niet nieuw; er bestaan al helmen die dezelfde soort piepkleine schokjes geven. De belangrijkste innovatie zit hem in de batterij van dit systeem. Die is er namelijk niet; in plaats daarvan zit hij vol met ‘energieoogsters’, die alledaagse bewegingen van de drager omzetten in een heel klein beetje elektriciteit. Precies genoeg om de haarzakjes te stimuleren. 

Wang is een kenner op het gebied van zulke energieoogstende apparaten. Eerder maakte hij al een elektrische pleister en een afslank-apparaat. Beiden haalden met dezelfde techniek energie uit de bewegingen van de drager. 

 

Genoeg energie uit beweging

In het experiment kreeg een rat het haargroeiapparaat op. Het leek te werken; er groeiden meer haartjes dan voor het experiment. Maar belangrijker: de bewegingen van de rat waren genoeg om de haarstimulatie in werking te zetten. 

Omdat er geen batterij nodig is, kan het systeem kleiner en vooral flexibeler zijn dan de helmen die nu bestaan. ‘Je kan dit subtiel verborgen onder een pet dragen’, aldus Wang. Of het ook veel effect zal hebben op de onvermijdelijke kaalheid die veel mannen op een zekere leeftijd ervaren? Dat valt te bezien. Maar voor mensen met beginnende kaalheid kan het misschien wel het proces vertragen. 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.