Een elektrisch aangedreven skateboard kan een nichemarkt bedienen van mensen die ermee naar hun werk of school willen. Op een gewoon skateboard kom je vaak net niet ver genoeg. En de bestaande elektrische skateboarden zijn vaak niet fijn te berijden vanwege de elektromotor met riemaandrijving naar de achterwielen. Het Amerikaanse bedrijf Inboard Sports presenteert de Monolith met wielnaafmotoren, die ook te berijden is als gewoon skateboard.

Aan de buitenkant is praktisch niets te zien van het elektrische aandrijfsysteem: de motoren zitten in de twee achterste wielnaven, en de batterijen en elektronica zijn in het deck weggewerkt. Volgens Inboard Sports heeft de directe aandrijving verschillende voordelen boven een aparte elektromotor met riemaandrijving, zoals gebruikt wordt door de concurrentie. Zo heeft de gepatenteerde aandrijving met wielnaafmotoren een lager totaalgewicht en is het volledig afgeschermd tegen beschadiging, vuil en vocht. Het complete skateboard weegt 5,4 kilogram.

Het achterwiel met ingebouwde motor

Belangrijker voor de berijder is dat de wielen vrij kunnen draaien tijdens het coasten – het uitrollen bijvoorbeeld van een heuvel. Bovendien is de Monolith hierdoor ook te berijden als een gewoon skateboard, door zelf te trappen. Tijdens het uitrollen en afremmen kan het aandrijfsysteem ook elektriciteit opwekken om de batterijen te voeden. Zo is er een bereik van zestien kilometer te halen uit negentig minuten opladen via een USB-aansluiting. Het batterijpakket is ook eenvoudig te verwisselen door een andere.

Het elektrische aandrijfsysteem wordt bediend met een Bluetooth afstandsbediening. Via de bijbehorende applicatie voor de smartphone zijn rijmodes in te stellen, waaronder Beginner, Geavanceerd en Eco. In de geavanceerde rijmodus zijn snelheden van bijna veertig kilometer per uur te behalen. Via de applicatie is het ook mogelijk om de wielen te vergrendelen en de batterijlading te controleren. Voor de zichtbaarheid ’s avonds en ’s nachts heeft het deck ingebouwde verlichting aan de voor- en achterkant.

Inboard Sports is bezig om via het crowdfunding platform Kickstarter geld op te halen voor productie. De teller staat inmiddels al rond de 290 duizend euro, bijna drie keer het beoogde bedrag. De productie moet in juli beginnen, waarna de eerste skateboards in augustus worden uitgeleverd.

Meer op de website van inboardskate

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.