EUREKA

De Duitse start-up Lilium ontwikkelt een elektrisch vliegtuig dat verticaal kan opstijgen en landen als een helikopter en in de lucht de kruissnelheid haalt van een klein turbopropvliegtuig.

Reizen per vliegtuig is maar omslachtig, vinden de oprichters van Lilium. Niet vanwege de reis in de lucht, maar vanwege de reisafstand van en naar het vliegveld.

Het idee is dat de Lilium Jet een nieuwe manier van luchtvervoer mogelijk maakt met simpele, stille en milieuvriendelijke vliegtuigen, die dichtbij of zelfs in de stad kunnen opstijgen en landen.

De Lilium Jet is een klein vliegtuig met vaste vleugels dat wordt aangedreven door een serie propellers die in rijen op de vleugels zijn gemonteerd. De gestroomlijnde cabine heeft twee zitplaatsen met een fly-by-wire-joystick voor de besturing.

 

Propellers

Aan weerszijden van de cabine zit een uitschuifbare module met een dubbele rij propellers: deze twee modules zijn kantelbaar om voortstuwingskracht te leveren tijdens het opstijgen en landen.

De elektromotoren voor de aandrijving hebben een vermogen van 320 kW. Het vliegtuig kan computergestuurd verticaal opstijgen en landen vanaf elke open plek van minimaal 15 bij 15 m.

In de lucht haalt de Lilium Jet een kruissnelheid van 300 km/h en een maximumsnelheid van 400 km/h. Het toestel is ontworpen voor een maximale vlieghoogte van 3 km en zal in Europa geclassificeerd worden als licht sportvliegtuig.

 

ESA

Lilium is opgericht door ingenieurs van de Technische Universität München en maakt onderdeel uit van een businessincubatorprogramma van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De oprichters van Lilium hebben de werking van het concept al bewezen met een aantal schaalmodellen van 25 kg. Momenteel bouwen ze het eerste prototype. De verwachting is dat de elektrische jet in 2018 op de markt komt.

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.