eureka

De Kibb is een elektrisch, semiautonoom werkpaard voor duurzame, toekomstgerichte boeren, die ermee zonder uitstoot allerhande werkzaamheden kunnen uitvoeren.


Het Zweedse bedrijf Cake, fabrikant van elektrische motorfietsen, ontwikkelde de Kibb als een multifunctioneel voertuig voor boerenbedrijven. Het is bedoeld om allerhande landbouwwerktuigen en -voertuigen te vervangen die nog draaien op vervuilende dieselmotoren.
 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


De Kibb is met name geschikt voor kleinere biologische boerenbedrijven, zodat zij in lijn met hun filosofie schoner en duurzamer kunnen werken.Semi-autonome ATV

In de basis is de Kibb een semiautonome ATV (all-terrain vehicle). Het ontwerp is vrij eenvoudig opgebouwd rond een centrale balk waar de elektromotor voor de aandrijving, de uitneembare accu’s en de ophanging van de vier wielen, aan is opgehangen.

Voorop zit een breder deel met spatschermen en opbergcompartimenten. De Kibb kan op locatie ook dienst doen als krachtbron voor elektrisch gereedschap.


Sleuven voor hulpmiddelen

Via twee sleuven aan weerszijden van de balk zijn allerlei hulpmiddelen te monteren. Als iemand bijvoorbeeld op de Kibb wil rijden, zijn een motorfietsstuur en een zadel te bevestigen.

Een andere optie is het monteren van een platform om de oogst op te vervoeren.

 


Autonome tractor

De Kibb heeft ook een trekhaak om hulpmiddelen voort te trekken, zoals een machine om zaadjes mee te planten. Het voertuig krijgt voldoende autonomie om dergelijke werkzaamheden zelfstandig uit te voeren.

Cake heeft verder nog geen specificaties van de Kibb vrijgegeven. Het streven is om het voertuig in 2025 in productie te nemen.


Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Cake

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.