Eureka

Er warmpjes bijzitten in de winter is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met de Solar Blanket, een elektrische deken op zonne-energie, wil de Nederlandse Mireille Steinhage warmte en duurzaamheid voor iedereen toegankelijker maken.

 

Eureka is de rubriek voor 'productontwerpen voor morgen' uit het maandblad De Ingenieur.


Toen ontwerper Mireille Steinhage naar Londen was verhuisd om aan het Central Saint Martins College of Art and Design te studeren, werd ze ineens dagelijks geconfronteerd met mensen die in armoede leven. Deze groep wordt door ontwerpers vaak over het hoofd gezien, wat haar aan het denken zette. 

In samenspraak met de inwoners van Jaywick, een kustdorp in Engeland dat zwaar te lijden heeft onder de stijgende inflatie en de torenhoge energie­prijzen, kwam zij op het idee voor de Solar Blanket, een warmtedeken op zonne-energie. 


Solar Blanket


Steinhage: ‘Eigenlijk is de Solar Blanket voor iedereen, of je nu geld wilt besparen of iets wilt doen voor het milieu. Het is een eenmalige investering, maar daarna heb je geen onverwacht hoge kosten meer. Ook is de deken door de eigen powerbank niet verbonden aan het stopcontact.’

Een zonnepaneel voorziet de Solar Blanket namelijk van stroom. Het product functioneert het beste door het zonnepaneel in het raam te plaatsen en er een powerbank mee van stroom te voorzien. Op een bewolkte, maar lichte dag kan daarmee de deken ’s avonds een paar uur lang warmte afgeven. 


Lage materiaalkosten

De deken warmt op tot ongeveer 30 graden Celsius, minder warm dan de meeste warmtedekens die tot lichaamstemperatuur verwarmen.

Volgens Steinhage kan de deken de lichaamswarmte toch goed ondersteunen. ‘In verschillende exposities heb ik de warmte van de deken kunnen demon­streren en mensen zijn vaak verrast door de hoeveel­heid warmte die van de deken afkomt.’

De Solar Blanket is nog een prototype, maar Steinhage wil de deken graag verder ontwikkelen met een productiepartner. De materiaalkosten voor de Solar Blanket schat ze nu rond een tientje, afhankelijk van het formaat en de oplage.


Tekst: Sija van den Beukel
Beeld: Mireille Steinhage

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.