Eureka

Een geweer dat een elektrisch veld opwekt, moet zwemmers tegen haaien beschermen.

Haaien staan een tikje ambivalent tegenover elektrische velden. Met hun neus kunnen ze velden waarnemen die zijn ­opgewekt door prooidieren. Maar als het veld te sterk is, krijgen ze last van onaangename krampen in hun snuit en nemen ze (doorgaans) de wijk. 

Het Australische bedrijf Ocean Garden heeft nu de eSPEAR ­ontwikkeld, een 26 cm lang nylon geweer van 250 g dat een elektrode kan afschieten. Deze elektrode wekt samen met een elektrode ­gemonteerd op het geweer een sterk elektrisch veld op.
 

Enkelband met sleepkabel

Het geweer is een energiezuiniger en minder lomp alternatief voor het zogeheten Shark Shield, dat ruim een decennium geleden op de markt kwam. Bij dit systeem bevat een band om de enkel van een zwemmer onder meer een batterij en een lange antenne die als een sleepkabel door het water ploegt. De ­antenne wekt een elektrisch veld op dat haaien moet afschrikken. 

Doordat het geweer is af te schieten in de richting van de naderende haai, is het effectiever dan de enkelband met sleepkabel. Daarnaast wordt het veld alleen opgewekt als het nodig is, ­terwijl de sleepkabel continu een veld produceert. Dat spaart energie.
 


 

Waarschijnlijk geen haaienlokker

De effectiviteit van het inzetten van sterke elektrische velden tegen haaien is groot. Onlangs bleek uit een proef bij Zuid-­Afrika dat van de 43 witte haaien er slechts een was die een prooidier met een sleepkabel na diverse pogingen met zijn neus aanraakte. De rest probeerde een aantal keren dichterbij te komen, maar hield daarbij ruim afstand. 

Sommige surfers maken zich er zorgen over dat de opgewekte elektrische velden op grotere afstand, waar ze zwakker zijn, juist haaien zouden kunnen lokken. Het onderzoek toonde ­echter aan dat dit waarschijnlijk niet het geval is. 

De eSPEAR komt dit voorjaar op de markt. 
 

Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.