Eureka

Er is geen gebrek aan elektronische percussie-instrumenten die muzikanten het digitale universum insleuren. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf Sensorpoint er echter niet van weerhouden er nog eentje te ontwikkelen: de Jambé, een ronde trommel die je op schoot kunt nemen of op een drumstel kunt plaatsen.

De kracht ervan zit hem met name in de ‘ordinaire’ akoestische verschijningsvorm: de Jambé lijkt op het eerste gezicht een doodgewoon handtrommeltje. ‘Het nodigt je als drummer uit om er eens flink op los te gaan’, aldus de Amerikaanse percussionist Elton Bradman, die hem een tijdje uitprobeerde. ‘Je kunt hem als een bongo oppakken of op schoot nemen.’
 

Piepschuim

De handtrommel bestaat uit een rond houten frame waartussen tien druksensoren zijn ‘opgespannen’. De sensoren zijn bedekt met een laag piepschuim en afgewerkt met een speciaal soort textiel.

Onder de sensoren zit een kleine computer die razendsnel de druk op een vakje registreert, tot zo’n duizend keer per seconde. De drukmetingen worden onder meer geanalyseerd door een algoritme en vervolgens doorgestuurd naar een iPad.
 


Andere klank

De ontwerpers gaan prat op hun elektronica: die zou de kleinste drukverschillen eruit pikken en zo onderscheid weten te maken tussen bijvoorbeeld een tik met een vlakke en gesloten hand of een stick. De verschillende aanslagen leveren een hierop afgestemd drumgeluid op.

Verder is bij een normale bongo de klank te veranderen, bijvoorbeeld door tegen de zijkant te drukken. Bij de Jambé kan dat ook, door op een vakje te drukken terwijl andere vakjes worden aangeslagen.
 

Gebruiksvriendelijk

Het selecteren van geluiden lijkt verder redelijk gebruiksvriendelijk. Aan elk drumvakje zijn diverse (slagwerk)geluiden te hangen, die zijn ondergebracht in een soundkit, die regelmatig een update zal krijgen. De sounds zijn weergegeven via icoontjes op het scherm van de iPad en met een lichte tik te selecteren.

 De Jambé is sinds kort verkrijgbaar voor een adviesprijs van 799 dollar.
 


Tekst: Jeroen Akkermans

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.