Beeldbuis

Mehdi Sadaghdar is nogal een internetfenomeen. Op zijn YouTube-kanaal ElektroBOOM, dat 1,8 miljoen abonnees heeft, legt de Canadees-Iraanse elektrotechnicus al ruim zes jaar op hilarische en geheel eigen wijze allerlei elektrotechnische vraagstukken uit.

Mehdi - hij ziet eruit als iemand die graag bij zijn voornaam wordt genoemd - is een knutselaar. Hij bouwt zelf allerlei opstellingen om bekende en minder bekende natuurkundige begrippen rond elektriciteit eens goed uit te leggen. Eigenlijk is hij de hartgrondig vloekende (je bent gewaarschuwd) leraar die je had moeten hebben op de middelbare school. De kans is trouwens aanwezig dat je hem al kent; hij is wereldberoemd geworden sinds zijn eerste video (hier direct onder) in 2012 verscheen. Ook in deze rubriek kwam hij al eens voorbij. Maar hij is zo goed, dat het tijd is om weer bij hem stil te staan.


Edison versus Tesla

In de video boven dit bericht heeft Mehdi het over het verschil tussen wisselstroom (alternating current in het Engels, of AC) gelijkstroom (direct current of DC). Iedereen die enigszins bekend is met de beginjaren van de elektriciteit weet dat dit verhaal samenhangt met de antagonie tussen elektrogrootheden Nikola Tesla en Thomas Edison.

Edison zat in ‘team gelijkstroom’ en speelt de rol van kwade genius. Tesla zat in ‘team wisselstroom’ en speelt de rol van het onbegrepen genie aan wie de wereld van vandaag schatplichtig is. Het is een bekend, maar fascinerend verhaal dat Mehdi op geheel eigen manier te berde brengt en doorspekt met zelfgeknutselde voorbeelden.
 

Ingewikkeld

Mehdi is natuurlijk een grappenmaker, maar hij weet wel degelijk waar hij het over heeft. In het onderstaande filmpje gaat hij bijvoorbeeld in op wat gelijk- en wisselstroom eigenlijk kenmerkt. Het is veel technischer van aard en de natuurkundige begrippen die je nodig hebt om te snappen waar hij het over heeft, zijn en blijven ingewikkeld. Ook Mehdi ontkomt daar niet aan. Je moet dus zeker niet proberen om alles te begrijpen wat Mehdi in sneltreinvaart voorbij laat komen. Ook als dat niet lukt, heb je de klok horen luiden. Waar die klepel hangt, komt dan later wel.
 


Misschien had je een betere natuurkundedocent dan ondergetekende. Of misschien ben je gewoon net zo dol op elektrotechniek als Mehdi. Dan zullen Mehdi’s filmpjes als een komisch feest der herkenning zeer de moeite waard zijn. Maar ook voor de geïnteresseerde leek - zoals ondergetekende - zijn de filmpjes de moeite waard; zowel qua inhoud als qua uitvoering.

Want, laten we eerlijk zijn, een deel van de lol is dat Mehdi naast een begenadigd elektrotechnicus ook een uitstekend method actor is. Dat wil zeggen: hij stelt zichzelf met regelmaat (en schijnbaar niet gespeeld) bloot aan flinke schokken. Daarmee houdt hij zijn filmpjes grappig.

Browse alstublieft verder over Mehdi's kanaal en lach je een ongeluk terwijl je leert.

Tekst: Janno Lanjouw

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.