In de toekomst komt groene energie niet alleen van zonnepanelen en windmolens, maar ook uit beton. Tenminste, als het aan onderzoekers Branko Šavija en Yading Xu ligt. Met flexibel beton kunnen trillingen worden omgezet in energie.

Het idee ontstond toen Šavija, hoofddocent civiele techniek aan de TU Delft, twee jaar geleden onderzoek deed naar materialen die zich ‘onverwachts’ gedragen. Šavija stuitte op een bijzonder soort materiaal met een negatieve poissonverhouding.


Opmerkelijke eigenschap

Daarvan ontwikkelde de onderzoekers een beton dat ze auxetisch cementgebonden cellulair composiet noemen.

‘Als je er druk op uitoefent, wordt het smaller, verdwijnt de druk, dan zet het uit als een spons’, zegt Šavija. Dat is opmerkelijke eigenschap voor beton, dat vaak stijf is.
 


Kunstvezels

Om die beweging om te zetten in energie waren een aantal aanpassingen nodig. De onderzoekers voegden kunstvezels toe aan het betonmengsel om het minder bros te maken en maakten er een gatenpatroon in.

Vervolgens koppelden ze de gaten aan piëzo-elektrische generatoren, polymeerkristallen die druk omzetten in elektriciteit. Zo konden ze door het beton in te drukken een ledje laten branden.

Šavija: ‘Uiteindelijk willen we af van de losse piëzo-elektrische generatoren en het beton zelf piëzo-elektrisch maken door de kristallen in kleinere deeltjes aan het betonmengsel toe te voegen.’


Snelweg en golfbrekers

Het beton zou gebruikt kunnen worden op de snelweg om met de trillingen stroom voor de wegverlichting op te wekken. Of in golfbrekers van de Nederlandse kustlijn. Over een lengte van 450 kilometer zou het beton dan elektriciteit kunnen opwekken door de golven die tegen de kust aan beuken.

Hoeveel energie het beton precies opwekt, is nog niet bekend. Šavija: ‘Daarvoor moeten we eerst meer onderzoek moeten doen en de hulp inschakelen van wetenschappers op het gebied van energie en elektriciteit.’

Met de vijftigduizend euro financiering van het NWO kunnen de onderzoekers nog onderzoek doen tot april 2022. Šavija: ‘Daarna zullen we op zoek gaan naar partners in het bedrijfsleven.'


Tekst: Sija van den Beukel
Foto: Yading Xu

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.