eureka

Een drijvend platform dat tegelijkertijd energie opwekt met zonnepanelen, windturbines en golfenergie. Dat klinkt als een ideale combinatie. Een Duits bedrijf heeft een dergelijk platform ontwikkeld. 

Zon, wind en water worden veel gebruikt als duurzame bron voor energie. Waarom zou je die drie niet combineren in één grote energieopwekker? Dat is precies wat het Duitse bedrijf SINN Power dacht. Het presenteerde onlangs een ontwerp voor een hybride offshore energieplatform dat is voorzien van zonnepanelen, windturbines en modules die golfenergie oogsten.

Het drijvende energieplatform moet golven tot een hoogte van zes meter kunnen weerstaan zonder te veel deining. Dit dank­zij grote pontons onder het wateroppervlak die met palen een tegenbeweging voor de golven veroorzaken.
 


Prototype

De hele constructie is modulair ontworpen en kan dus, met of zonder alle elementen, eenvoudig worden uitgebreid wanneer de energievraag toeneemt, vertelt Philipp Sinn, ceo van SINN Power.

Het eerste prototype van het Ocean Hybrid Platform wordt momenteel gebouwd in Iraklio in Griekenland. De eerste versie bevat alleen zonnepanelen en zal later worden aangevuld met windturbines en golfenergiemodules.


Tekst: Juliska Wijsman
Beeld: Reon Pocket

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.