De Franse overheid laat een berichtenapp ontwikkelen exclusief voor ministers en hoge ambtenaren. Bestaande diensten als Whatsapp en Telegram worden niet langer vertrouwd.

Het zit de Fransen dwars dat geen van de bekende berichtendiensten van Franse bodem is. Daardoor bestaat de vrees dat de overheden in de Verenigde Staten of Rusland via die berichtendiensten toegang hebben tot de geheimen van de conversaties op het Élysée. Volgens een bericht van persbureau Reuters is een Franse software-ontwikkelaar (de naam wordt niet bekend gemaakt) de opdracht gegeven een goed beveiligde berichtendienst te ontwikkelen voor de Franse politieke elite. Volgens een woordvoerder van het verantwoordelijke ministerie van digitale zaken is niet uitgesloten dat de berichtenapp later ook voor alle Fransen beschikbaar komt.

Tot nu toe maakte de Franse president Macron vooral gebruik van het dienst Telegram. Toen extra beveiliging werd geïnstalleerd om te voorkomen dat berichten konden worden afgeluisterd, blokkeerde die software gelijk de werking van Telegram. Reden te meer om met een eigen Frans alternatief te komen, zo tekende Reuters op.

Openingsfoto: Paolo Verzone/Agence VU/Hollandse Hoogte
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.