Eureka

De robotisering van de werkomgeving zet steeds verder door, maar ook robots hebben zo hun beperkingen. Ze presteren namelijk het beste in een gecontroleerde omgeving. In een complexe om­geving, zoals een bouwplaats, zullen mensen voorlopig nog aan de slag blijven. Het Amerikaanse ­bedrijf Sarcos Robotics ontwikkelde daarom een ­industrieel exoskelet dat mensen twintig keer zo sterk maakt. 

De Guardian XO koppelt menselijke ­intelligentie en instinct aan de kracht, het uit­houdingsvermogen en de precisie van een robot. Het robotpak is gebaseerd op een eerder prototype uit 2010, en is ’s werelds enige exoskelet voor ­zware industriële toepassingen.

Sinds 2010 is ­Sarcos Robotics steeds bezig geweest om het robotpak door te ontwikkelen voor praktisch gebruik. Belangrijke voorwaarden daarvoor waren dat het exoskelet snel reageert op de menselijke aansturing en vrij kan bewegen zonder kabels voor de stroomvoor­ziening.
 

Bekrachtigde benen

De Guardian XO omsluit het hele lichaam van voeten tot schouders. De gebruiker staat op twee voetsteunen die direct zijn verbonden met de robotbenen. Daarnaast zit hij aan zijn borstkas, middel en bovenbenen vastgegespt aan het robotpak met bekrachtigde benen en armen. Het systeem van sensoren en actuatoren zet de menselijke bewegingen direct om in bewegingen van het robotpak.

In Nederland is er geen wettelijke bepaling voor hoeveel een werknemer mag tillen. De Arbo gaat uit van een bovengrens van 23 kg, maar dit is sterk afhankelijk van de omstandigheden en de tilfrequentie. Voor een werknemer met exoskelet zou dit overeenkomen met 230 tot 460 kg.
 

Accu op de rug

Het accupakket van het robotpak, dat op de rug hangt, gaat volgens Sarcos Robotics gemiddeld acht uur mee. Bovendien kan het tijdens het werk snel en eenvoudig worden verwisseld.

In 2020 moet de Guardian XO commercieel ­beschikbaar komen.
 

Tekst: Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.