BEELDBUIS

James Hobson noemt zich The Hacksmith, en dat is een mooi woord. ‘Hacking’ zit erin, en ook het ambachtelijke woord ‘smid’.

Hobson is een jonge ingenieur en sinds kort leeft hij van zijn YouTube-video’s. Hij is een van de vele knutselaars die aantonen dat er een publiek is voor niet-geïnfantiliseerde programma’s over techniek.

Zijn video’s heeft hij ingedeeld in verschillende series. In de eerste, Hack-a-minute, presenteerde hij eenvoudige trucjes of weetjes. Kaarsen van spekvet (lukt ook met pindakaas en margarine). Een glazen fles breken met je blote handen. Semi-automatisch afwassen met een pannenspons in een accuboormachine. En een das strikken in tien seconden.

 

 

In Will it Laser (een knipoog naar de baanbrekende serie Will it Blend) legde hij alles wat hij in zijn vingers kreeg onder de lasersnijder. Hoorn van een gewei, een bankbiljet, een ei (spectaculair!), een werkend  mobieltje, een sigarettenaansteker, een banaan.

 

 

En het meest opvallende artikel: menselijke huid. Hij had daarvoor een vrijwilliger geregeld, een rijk getatoeëerde en gepiercete collega van een YouTube-kanaal gespecialiseerd in zelfverminking. Na het tekenen van een uitgebreide vrijwaringsovereenkomst liet deze zich schreeuwend en wel een logo op zijn onderbeen brandmerken.

 

 

In een derde serie, Make it Real, zijn wat meer ingewikkelde constructies gerealiseerd, zoals een pneumatische vuist die aan de onderarm is te bevestigen om extra harde klappen uit te delen.

De laatste tijd specialiseert The Hacksmith zich in exoskeletten en daarmee is het kanaal meteen veel serieuzer geworden. Een exoskelet is een soort om de mens heen gebouwde robot, die alle bewegingen van de drager versterkt. Het gaat bij The Hacksmith nu niet meer om een trucje hier en een weetje daar, maar om een langlopend project waarin massa’s onderdelen en technieken moeten samenwerken, een project dat van begin tot eind moet worden gevolgd met de camera.

Met zijn eerste exoskelet, een bovenlijf ontleend aan de sciencefictionfilm Elysium, haalde Hobson diverse tv-programma’s. Dat vormde de aanleiding om zijn baan op te zeggen.

 

 

De laatste tijd zien we hem in etappes zijn nieuwe exoskelet bouwen, afgekeken van de game Call of Duty. De plannen zijn ambitieus. De ledematen moeten in elke stand ‘op slot’ zijn te zetten, zodat een last is vast te houden zonder inspanning of energieverbruik. Een helm met display zal er deel van uitmaken. Met de benen van dit skelet heeft Hobson al een halve auto opgetild, ook weer in een tv-programma.

 

 

Het is een spannend vervolgverhaal en zoals veel van zijn YouTube-collega’s is James Hobson volkomen authentiek. Als videomaker is hij een amateur, wat onder meer blijkt uit het rampzalig slechte geluid bij sommige video’s. Een reversmicrofoon zou wonderen doen.

Ook zou in sommige gevallen geschreven informatie welkom zijn: nu kun je alleen iets terugzoeken door een of meer video’s opnieuw te bekijken. Mocht hij voldoende gaan verdienen via advertenties, sponsors
en crowdfunding, dan zal hij daarin moeten investeren om echt een professionele show te maken.

tekst Herbert Blankesteijn

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.