Eureka

Fortis is een exoskelet van Lockheed Martin dat arbeiders ­ondersteunt door het gewicht van zware objecten op te ­vangen. De krachten worden via het frame langs het lichaam naar de grond geleid. Zo voelen objecten tot 16,3 kg gewichtloos aan. Lockheed Martin introduceert nu een afgeleide ­variant van dit systeem, de Fortis Tool Arm, die specifiek is bedoeld voor het bedienen van zwaar gereedschap.

De Fortis Tool Arm is ontwikkeld voor situaties waarin de werknemer op een specifieke locatie zware arbeid moet ­verrichten. Bijvoorbeeld op een platform, aan een werkbank of aan een voertuig. De Fortis Tool Arm bestaat uit een heupbeugel met daarin een scharnierende, mechanische arm. Aan het uiteinde van die arm is een stuk zwaar gereedschap te bevestigen. De heupbeugel is weer mechanisch te ­verbinden met bijvoorbeeld een platform of werkbank om de krachten op te vangen.

De drager van de Fortis Tool Arm kan zo zware gereedschappen tot 22,7 kg bedienen alsof ze zo licht zijn als een veertje. De mechanische arm vangt daarnaast een groot deel van de ­trillingen op, evenals het moment van elektrisch of pneu­matisch ­gereedschap.
 

Minder verwondingen

Volgens Lockheed Martin verklaren gebruikers van de Fortis Tool Arm dat ze ruim 60 % minder vermoeid raken. En dat vertaalt zich in meer veiligheid, een verhoogde productiviteit en beter werk. Bovendien zou de Tool Arm moeten leiden tot minder blessures en verwondingen aan botten, gewrichten en skeletspieren.


Tekst: ing. Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.