De uitbreiding van de Marker Wadden gaat officieel door. Dat heeft Natuurmonumenten gisteren bekendgemaakt. Het eerste eiland komt dit jaar grotendeels af en eiland twee tot en met vijf worden de komende twee jaar aangelegd. De eilanden dienen voor vogels, recreatie en voor het schoner maken van het water in het Markermeer.


Vanaf gisteren is Boskalis aan de slag gegaan met het tweede eiland van de Marker Wadden, een project dat wordt getrokken door Natuurmonumenten. In het Markermeer, vlakbij de Houtribdijk die Lelystad met Enkhuizen verbindt, worden kunstmatige eilanden aangelegd, die een positieve invloed moeten hebben op de natuur in het water.

Daarmee gaat het namelijk niet zo goed. Door voortdurend opwoelend slib in het circa 4 m diepe zoetwatermeer is de groei van planten en de populatie van de driehoeksmossel sterk achteruitgegaan. Daardoor is er ook minder voedsel beschikbaar voor vogels, die van oudsher graag in het gebied kwamen.

Zo’n vier jaar geleden lanceerde Natuurmonumenten daarom het plan voor de Marker Wadden. Met het slib zouden eilanden (in totaal circa 1.000 hectare) worden gemaakt. Zo verbetert de helderheid van het water (want minder slib) er er komt meer ruimte voor natuurontwikkeling en recreatie.

Het eerste eiland uit het project kreeg vorig jaar vorm (lees: ‘Eerste eiland in Markermeer’) en is in de loop van dit jaar helemaal af. De planning is dat ook het tweede eiland dit jaar opgespoten wordt.
 

Economisch

De overheid stelt 1,5 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar het bouwen met slib, waarmee in het Markermeer gepionierd wordt. Dat heeft ook een economische reden, legde minister Schultz van Haegen gisteren uit, bij een bezoek aan de locatie. ‘De Marker Wadden gaan ons een schat aan nieuwe informatie opleveren. Daarmee versterken we de internationale koppositie van Nederland op het gebied van waterbouw en natuur. Nieuwe praktische en fundamentele kennis van building with nature kunnen we wereldwijd toepassen.’

Op termijn wil de provincie Flevoland de Marker Wadden inlijven in het nieuwe nationaal park Nieuw Land, waar ook de Oostvaarderplassen onderdeel van gaan uitmaken, weet Trouw. En voor wie er al een kijkje wil nemen: volgende week woensdag 15 maart, verkiezingsdag, kan er op de Marker Wadden gestemd worden. Daarvoor is een gratis veerdienst, op vertoon van een geldige kiezerspas en een geldig legitimatiebewijs.
 


 

Beeldmateriaal Natuurmonumenten

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.