EverUse gebruikt enkel papierafval om herbruikbare isolatieplaten te maken, waarmee het productieproces compleet circulair is. Gister opende Koning Willem-Alexander de nieuwe fabriek.

Het kostte EverUse vijf jaar met veel vallen en opstaan om zover te komen, aldus directeur Martijn Vinke, maar nu is het zo ver. EverUse is ‘s werelds eerste compleet circulaire fabriek van isolatiemateriaal. Het bedrijf maakt isolatieplaten van papierafval en neemt haar oude platen weer terug voor hergebruik.

 

Geluidsabsorberend

De sterke platen zijn zeer geschikt als isolatiemateriaal in de bouw. Het materiaal scoort vooral goed vanwege de geluidsabsorberende eigenschappen. ‘De structuur lijkt een beetje op een wollige mat,’ zegt Vinke. ‘Je kan geluid zien als balletjes die heen en weer stuiteren. Op een hard oppervlak gaan ze alle kanten op, maar in een wollige structuur raken ze verstrikt.’

De platen bestaan uit versnipperd papierafval, gemengd met antischimmelmiddelen en stoffen die de platen brandveilig maken. Het mengsel krijgt onder bepaalde condities een vaste vorm en wordt vervolgens als het ware afgebakken in een oven. De platen worden op maat gemaakt.

Circulair

EverUse neemt oude isolatieplaten terug van gebruikers, om hier weer nieuwe platen van te maken; dit proces duurt slechts een kwartier. De oude platen hoeven alleen te worden versnipperd om ze als nieuwe grondstof geschikt te maken. Degene die een plaat terugbrengt, ontvangt daarvoor een vergoeding.

Inmiddels heeft het bedrijf een patent aangevraagd voor hun productietechniek. Vinke hoopt dat de bouw in West-Europa in de toekomst geheel kan overstappen op zijn circulaire isolatiemateriaal.

Openingsfoto van links naar rechts: Piet de Vries (EverUse), Marc van der Heijden (Directeur EverUse), Martijn Vinke (Directeur EverUse) en Frank Jong. Bron: EverUse
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.