Een commerciële demonstratiefabriek in Hengelo zet onder de naam Empyro houtsnippers via pyrolyse om in bio-olie.

Met een productieniveau van 3,3 ton olie per uur is hij momenteel de grootste draaiende fabriek in zijn soort ter wereld.

Bij het proces van snelle pyrolyse worden fijne houtsnippers snel verhit in een zuurstofarme omgeving, waardoor de lange koolstofketens uit het hout in stukjes breken. De houtsnippers veranderen zo in een donkerbruine olie. Die heeft een veel hogere energiedichtheid dan de snippers, wat handig is voor het transport.

De kern van het Twentse proces is dat het organische materiaal snel wordt verwarmd tot 500 °C door het in een roterend vat met heet zand te brengen. ‘Het totale rendement van houtsnippers naar nuttige energie ligt rond de 85 à 90 %’, zegt directeur ing. Gerhard Muggen van BTG-BTL, het moederbedrijf van Empyro. Die efficiëntie is onder meer zo hoog doordat er behalve olie ook elektriciteit en warmte worden geproduceerd.

De pyrolyseolie gaat van de fabriek naar FrieslandCampina, dat er in Borculo een stoomketel mee verhit. Met de overtollige warmte maakt de fabriek stoom voor de buren; een zoutfabriek van AkzoNobel.
Inmiddels rijden in Hengelo de vrachtwagens met houtsnippers af en aan. Muggen leidt in zijn fabriek nu regelmatig delegaties rond uit landen als Zweden en Finland, waar de hout- en papierindustrie veel reststromen van biomassa oplevert. ‘Die bezoekers denken erover om een soortgelijke fabriek neer te zetten. Wij willen daarvoor de technologie leveren, samen met onze partner Technip, die wereldwijd hele fabrieken kan leveren met procesgaranties. Daarbij is de ervaring die we nu opdoen bij Empyro cruciaal.’

Binnen een paar jaar zullen raffinaderijen de olie kunnen mengen met fossiele olie uit de grond, om te voldoen aan de verplichte duurzame bijmenging van tweede generatie biobrandstoffen in Europa, die niet mogen concurreren met voeding. Dus dan zouden er zomaar omgewerkte houtsnippers in uw benzinetank kunnen belanden.

Schematische weergave van het proces van Empyro. Klik op de tekening voor een vergrote weergave.


Openingsfoto De demofabriek van Empyro, met op de voorgrond twee silo’s voor het opslaan van houtsnippers.

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.