Facebook heeft met behulp van zijn beeldherkenningssoftware een naar eigen zeggen nauwkeurige schatting van de bevolkingsdichtheid weten te maken. Met behulp van duizenden satellietbeelden hoopt het helder te krijgen waar relatief grote groepen mensen zitten.

Met de kennis over bevolkingsdichtheid denkt Facebook zijn internetprogramma efficiënter te kunnen uitrollen. Het bedrijf wil iedereen ter wereld een internetverbinding geven en heeft daarvoor grote plannen. Zo werkt het aan een drone die mensen in afgelegen gebieden draadloos internet geeft. Om te weten hoeveel drones er nodig zijn, of dat het voor sommige plekken misschien zelfs beter zou zijn om een landlijn aan te leggen, is een nauwkeurige inschatting van de bevolking belangrijk.
 

Luchtbeeld

Daarvoor gebruikte Facebook bijna 15 miljard satellietbeelden van de aarde. Deze beelden werden door een algoritme geanalyseerd op de aanwezigheid van gebouwen, hutten of andere vormen van bewoning. Aan de hand daarvan, zo claimen de Facebook-onderzoekers, hebben ze nu een kaart van de bevolkingsdichtheid met een resolutie van zo'n 5 m.

Dat is een enorme verbetering dan de vorige schattingen, die een resolutie van 1 km hadden en waar kleinere dorpjes vaak aan het oog van de satelliet ontsprongen. Het algoritme dat de onderzoekers gebruikten is hetzelfde dat op de website van het sociale netwerk mensen, katten en andere objecten herkent, waarna de site vraagt of je iemand wil taggen in het bericht.

De onverwachte toepassing van Facebook's software geeft Facebook een schat aan informatie. Het bedrijf wil hun fotoanalyses publiek beschikbaar maken, en overlegt nu met Columbia University om dit te bewerkstellingen.

Image credit: Facebook

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.