De gedeeltelijke instorting van het stadiondak van AZ afgelopen weekeinde is veroorzaakt door falende lasverbindingen in de spanten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de club vrijdag in een brief gewaarschuwd dat ook elders in de dakconstructie scheurtjes zijn aangetroffen. Daarmee bestaat er acuut gevaar op verdere instorting. 

De raad startte na de gedeeltelijke instorting een verkennend, technisch onderzoek in het stadion. Daarbij zijn falende lasverbindingen gevonden in het ingestorte dakdeel, die de instorting moeten hebben veroorzaakt, stelt de raad. Waardoor de verbindingen zijn bezweken is nog niet duidelijk.  
 

Breuken en verdachte plekken

Daarnaast zijn in de resterende dakconstructie 'twee breuken en twee verdachte plekken' (vermoedelijke scheuren) aangetroffen. Daarmee bestaat er een 'acuut risico' dat ook andere delen van het dak zullen bezwijken. AZ moet de stabiliteit en de sterkte van de constructie daarom onmiddellijk controleren en maatregelen treffen. De raad roept de gemeente op om als vergunningverlener erop toe te zien dat de club gevolg geeft aan de oproep..

Het verkennend, technisch onderzoek van de raad in het stadion is inmiddels afgerond. De raad besluit naar verwachting komende week of het instorten van het stadiondak verder wordt onderzocht.

Een van de bezweken lasverbindingen in het AFAS Stadion van AZ.


Tribunes blijven gesloten

AZ benadrukt in een reactie op de waarschuwing dat het de bevindingen van de raad zeer serieus neemt. 'Het spreekt voor zich dat tot het moment dat er volledige zekerheid gegeven kan worden met betrekking tot de veiligheid van eenieder, de tribunes gesloten blijven voor publiek', laat de club weten in een persverklaring.

AZ, de huidige koploper in de eredivisie, laat zelf eigen, onafhankelijk onderzoek doen naar de instorting. Het heeft daarvoor ingenieursbureau Royal HaskoningDHV in de arm genomen. De eerste, tussentijdse uitkomsten van dat onderzoek worden eind deze maand verwacht. De bewuste lasverbindingen die tot verdere instorting kunnen leiden zullen in dat onderzoek worden meegenomen, stelt de club.

Overzichtsfoto van de locatie van de dakspanten.

 Foto's: Onderzoeksraad voor Veiligheid

 

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.