Eureka

Om jezelf van A naar B te verplaatsen, kun je gaan lopen, fietsen, autorijden of het openbaar vervoer pakken. In verticale richting zijn de keuzemogelijkheden echter beperkt: traplopen of de lift pakken. Dat biedt ruimte voor een nieuw concept, dacht architecte Elena Larriba. Zij ontwikkelde een verticaal werkende fietslift voor haar masterstudie architectuur aan de Royal College of Art in Londen.

Het concept van de Vycle bestaat uit een dubbele, verticale rails waar een frame aan is bevestigd. Dit is geïnspireerd op een fietsframe, inclusief zadel, trappers en handvatten. Door voorwaarts te trappen, klimt het frame langs de rails omhoog. De fietslift gaat naar beneden door in de tegengestelde richting, oftewel achterwaarts, te peddelen.


Kansen in de bouw

Elena Larriba bouwde een eerste werkend prototype van haar concept. Hierin zitten contragewichten verwerkt om te compenseren voor het gewicht van het frame. De gebruiker moet alleen trappen om zijn eigen gewicht omhoog te krijgen. Net als de meeste fietsen heeft de Vycle versnellingen om te kunnen schakelen tussen een lichte of een zwaardere overbrenging.
 


Larriba wil Vycle nu verder door ontwikkelen en op de markt brengen. Dat Vycle trappen en liften in gebouwen zal gaan vervangen, lijkt onwaarschijnlijk – maar dat is haar doel ook niet. Afgezien van specifieke toepassingen in hippe kantoorgebouwe, ziet Larriba vooral kansen in de bouwindustrie. Vycle kan een veilig alternatief zijn voor hoge ladders om bijvoorbeeld hijskranen of steigers te beklimmen.
 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.