Nederlandse studenten hebben opnieuw de beroemdste sprintwedstrijd voor ligfietsen in de Verenigde Staten gewonnen. Sebastiaan Bowier van het Human Power Team Delft & Amsterdam bereikte op de VeloX2 een snelheid van 128,9 km/h. Oud-schaatser Jan Bos kwam tot 126,5 km/h.

Begin deze maand vond de jaarlijkse wedstrijd voor ligfietsen plaats bij Battle Mountain, in de woestijn van Nevada. Een perfect stuk asfalt wordt in de ochtend en de avond even afgezet voor ander verkeer. De deelnemers proberen dan na een aanloop van 7 km bij een meetpunt 200 m verderop een maximale snelheid te ontwikkelen.

Het lukte Bowier net niet om zijn eigen record te verbreken. Vorig jaar reed hij in Battle Mountain met vliegende start 129,6 km/h. De sprintsnelheid van Bos is opmerkelijk te noemen. Hij heeft nog geen jaar ervaring met de ligfiets en is met zijn 126,5 km/h nu officieel de derde snelste man ter wereld, achter recordhouder Sam Whittingham (133,3 km/h) en Bowier.

De VeloX2 is de tweede versie van de gestroomlijnde ligfiets die studenten van de TU Delft en de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben ontworpen en gebouwd. De raampjes van de eerste versie zijn verdwenen; de coureur kijkt vooruit via een cameraatje. Vanwege de spitse neus is een ellipsvormig trapmechanisme ingevoerd, waar de renners erg aan hebben moeten wennen.

Foto: Bas de Meijer/HPT

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.