Wie een deelfiets van het Japanse bedrijf DoCoMo Bike Share neemt, verspreidt daarmee een positieve boodschap over natuurbehoud - door die als een afdruk op het asfalt achter te laten.  

Het Japanse DoCoMo Bike Share introduceerde woensdag een fiets waarvan de achterband als stempel fungeert. Aan het frame zit een fles met water en een pompje. Wanneer de fietser rijdt, wordt het water gelijkmatig over de band gesproeid. In het profiel van die band is een reclametekst aangebracht. Die tekst wordt vervolgens zichtbaar op het wegdek en lost vanzelf weer op.


Sociale betrokkenheid

De reclametekst is met een 3D-printer op de buitenkant van een airless fietsband gedrukt. De makers hadden zes maanden nodig om de techniek te perfectioneren. Het bleek namelijk moeilijker dan gedacht om bij een draaiende band een goed drukvlak op het wegdek te krijgen zodat er een mooie, leesbare printtekst ontstond.

De Japanse tekst die de DoCoMo-fiets op het asfal achterlaat, luidt 'Behoud de natuur' en 'DoCoMo Bike Share', gelardeerd met tekeningen van bedreigde diersoorten, een chimpansee en een panda, en mensachtige poppetjes. DoCoMo Bike Share wil met de stunt zijn sociale betrokkenheid tonen en uitdragen dat fietsen goed is voor mens en milieu. Daarnaast hoopt het bedrijf zo meer abonnees voor de fietsleenservice te werven.


Eenmalige stunt

Het ging overigens om een eenmalige stunt; vooralsnog heeft DoCoMo geen plannen de stempelfiets commercieel in te zetten. Een DoCoMo-medewerker fietste één dag lang in de hippe wijk Shibuya in Tokio rondjes terwijl een PR-team filmde. 

De huurfietsen functioneren al langer als rijdende reclamezuiltjes, voor de meest uiteenlopende bedrijven. Het reclamebureau dat de actie bedacht hoopt in de toekomst ook voor andere bedrijven dergelijke stempelreclame te mogen maken. 
 

Acht miljoen

DoCoMo Bike Share is een dochterbedrijf van Japans grootste mobiele telefonie carrier NTT DoCoMo. Het is eveneens Japans grootste fietsdeelplatform, met een quasi-monopolie in de grote steden. Het bedrijf begon zijn dienst in 2015. In 2018 werden zijn kleine e-fietsen meer dan acht miljoen maal uitgeleend.

In nauwe samenwerking met de overheid bouwt DoCoMo Bike Share zijn bereik verder uit. In 2020, wanneer de Olympische Spelen in Tokio plaatsvinden en veel toeristen worden verwacht, moeten er 1700 fietsdeelstations door het hele land zijn. DoCoMo's deelfietsen zijn altijd station-gebonden: afhalen en terugbrengen moet altijd bij een station. Je mag ze niet wild ergens neerzetten.

Tekst: Judith Stalpers

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.