Met een e-bike zijn lange afstanden af te leggen, maar onderweg de accu opladen is lastig. De overdekte fietsenstalling Hive ’n Drive heeft daarvoor nu een oplossing met een universeel oplaadsysteem op groene stroom.
 

'Het viel mij op dat ik mijn elektrische fiets bijna nergens onderweg kan opladen’, vertelt Rens van Gurp, oprichter van het bedrijf Shift to Solar uit Zwolle. ‘Als het wel kan dan is het via het lichtnet, waardoor ik m’n eigen oplader bij me moet hebben.’ Om het gebruik van elektrische micromobiliteit verder te bevorderen, ontwikkelde hij Hive ’n Drive.

Deze fietsenstalling heeft een stevig stalen frame met een overkapping van glas-glas-zonnepanelen die stroom leveren via een speciaal ontwikkeld oplaadpunt. Afhankelijk van de uitvoering kan stroom van de zonnepanelen worden opgeslagen in een batterij of aan het net worden geleverd.


Elk merk heeft z'n eigen oplaadstekker

Elektrische voertuigen, zoals e-bikes, hebben dezelfde problematiek als mobiele telefoons: verschillende merken hebben hun eigen oplaadstekker. Van Gurp: ‘We hebben op basis van de in Europa meest gebruikte merken een oplaadsysteem met meerdere stekkerverbindingen gebouwd. Daarmee kunnen we ongeveer 70 procent van de markt aan e-bikes en andere vormen van elektrische micromobiliteit bedienen, van e-steps tot e-scooters.’

Het opladen gaat via een oplaadkast met meerdere stekkers. Gebruikers kunnen zich identificeren via dongle, near-field communication ­(NFC)-kaart, app of QR-code
en krijgen vervolgens een oplaadkast toegewezen met de juiste stekkerverbinding.


Acht zonnepanelen en oplaadpunten

De basisuitvoering van Hive ’n Drive heeft acht zonnepanelen met acht oplaadpunten. Die kan naar wens worden uitgebreid. Ook is een afgesloten versie met toegangsdeur leverbaar. Leds met bewegingssensoren bieden verlichting in de avond­uren. 

Inmiddels zijn de eerste exemplaren van Hive ’n Drive geplaatst bij gemeenten, bedrijven en hogescholen als proef om onder meer het laadvermogen en de veiligheid te testen. De komende tijd rolt Van Gurp de verdere marktintroductie uit.


Tekst: Paul Schilperoord
Foto: Fret Kraaij

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.