Eureka

De Amerikaanse broer en zus Joe en Christine Edell ontwikkelden een fietsslot waarmee je ook banden op kunt pompen. 

Afgezien van een handjevol wielrenners heeft elke fietser een slot bij zich. Daarnaast nemen behoorlijk wat fietsers voor de zekerheid ook een kleine, compacte luchtpomp mee. Deze zijn vaak op het frame te bevestigen, maar zijn daarmee wel kwetsbaar voor diefstal. De Amerikaanse broer en zus Joe en Christine Edell kwamen op het idee om deze twee fietsaccessoires met elkaar te combineren. Samen ontwikkelden ze binnen hun bedrijf Edellocks de AirLock, een fietsslot waarmee ook banden op te pompen zijn.

De Airlock is niet de eerste poging om een fietspomp en een ander object te verenigen. Zo bestaan er al fietspompen die tegelijk dienstdoen als achterlicht of als standaard. Ook zijn er fietssloten die zijn gecombineerd met fietsonderdelen als het stuur, de pedalen of het zadel. Een combinatie fietspomp en slot is echter nieuw en heeft als bijkomend voordeel dat de pomp niet makkelijk door iemand anders kan worden meegenomen.

De AirLock oogt op het eerste gezicht als een gewoon kabelslot. De stalen kabel heeft een lengte van 76 cm en een diameter van ruim 6 mm. De kunststof behuizing rond de kabel is echter niet alleen een beschermlaag, maar vormt ook een luchtslang voor de pomp. Daarbij fungeert het ene uiteinde van het slot als opzetstuk voor het ventiel van de band. Het andere uiteinde, het steekgedeelte van het slot, is uit te schuiven tot een kleine handpomp met een slag van een kleine 9 cm.

Het pompgedeelte is wel de helft kleiner dan dat van de meest compacte fietspompen; die hebben lengtes die variëren van 16,5 tot ruim 50 cm. Dat betekent dat je met het AirLock een stuk meer pompbewegingen moet maken om een band weer op druk te krijgen. Volgens opgave van Edellocks zijn tweehonderd slagen nodig om een band van 27 inch (68,6 cm) op een druk van 7,6 bar te brengen.

De AirLock is met een gewicht van ruim 0,5 kg ook wel wat zwaarder dan het gemiddelde standaardslot met staalkabel. Zelfs een aparte handpomp en steekslot, afhankelijk natuurlijk van de kwaliteit, zijn te vinden voor een gezamenlijk gewicht van onder 0,5 kg. Dit doet vermoeden dat een gecombineerd slot en pomp qua functionaliteit niet het beste uit beide producten haalt. Op de crowdfundingpagina van de AirLockloopt het ook nog niet storm. 


Tekst: Paul Schilperoord

Foto: Edellock 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.