Begin deze week vestigde een Canadese superfiets een snelheidsrecord tijdens een internationale snelfietswedstrijd in de Verenigde Staten: 144,15 km/u, alleen maar dankzij spierkracht. Het Nederlandse team van de TU Delft en de VU werd derde en behaalde een snelheid van 124,73 km/u.

Dat is teleurstellend voor de Nederlanders, die in 2013 nog wonnen en een wereldrecord vestigden. Dat is nu overtroffen door de Canadese coureur Todd Reichert en zijn Aerovola-team.

De Candese winnaars zijn op dit moment de supersterren in de fietswereld. Vorig jaar haalden ze ook al een wereldrecord dat ze dit jaar met 5 km/u verbeterden. Hun spierwitte, gladde kogelfiets lijkt hét perfecte ontwerp.

Gisteren kwamen de Nederlanders terug uit de VS. Ze mogen trots op zichzelf en hun derde plek zijn. Vorig jaar scoorde het team namelijk slecht door een onverwacht grote hoeveelheid zijwind. Het team, dat elk jaar wisselt van samenstelling, werkte het afgelopen jaar koortsachtig aan een nieuwe aerodynamische kap die dergelijke wind kon weerstaan.

Het resultaat mag er wezen. Met oud-schaatser Jan Bos als coureur scheurde de fiets van het Human Power Team over de kilometerslange, kaarsrechte weg in de Amerikaanse staat Nevada. Een derde plek was het resultaat, veel beter dan een jaar eerder.

Toch bleef de zijwind een probleem dat zelfs de nieuwe kap niet volledig kon oplossen. De problemen waren aanzienlijk minder groot, maar Bos had toch moeite om in een perfecte rechte lijn te blijven. Dat komt ook door de beperkte zichtmogelijkheden: om de fiets aerodynamisch perfect te maken kan hij geen ramen hebben en moet de huls helemaal om renner en fiets heen zitten. Bos kon alleen maar kijken naar het beeld dat een klein cameraatje op de buitenkant doorgaf. Hoewel hij veel oefende, ook op de manier van fietsen die zo'n snelheidsrecordpoging vereist, greep het team uiteindelijk mis.

De Aervolo-fiets zonder en mét aerodynamische kap.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.