Om een fiets te beschermen tegen diefstal is niet te ontkomen aan een degelijk slot van solide materialen. De Duitse ­ingenieur Ulrich Press bedacht een ­manier om het slot ook makkelijk te kunnen meenemen.

Met Uplock is het niet meer nodig om het fietsslot in een rugzak mee te dragen of om de zadelbuis te wikkelen. Het slot past namelijk netjes opgevouwen geheel in de zadelpen van de fiets – mits deze natuurlijk is vervangen door een speciaal aluminium exemplaar van Uplock. Het slot ligt tijdens het fietsen uit het zicht in de lengterichting in de zadelpen.Uit de zadelpen

Om de fiets op slot te zetten, moet eerst een scharnier worden ontgrendeld waarmee het zadel omhoog is te klappen. Onder het zadel ligt dan het slot dat met een sleutel is te ontgrendelen en vervolgens uit de zadelpen te trekken. Het slot kan daarna in verschillende aan elkaar scharnierende segmenten worden uitgevouwen tot een lengte van ruim 85 centimeter.

Het slot weegt 950 gram en is gemaakt van gehard staal dat volgens de makers bestand is tegen boren. Het slotmechanisme is bestand tegen lockpicken. De componenten zijn roestbestendig en de verschillende segmenten van het slot zijn voorzien van een uv-­bestendige kunststofcoating om het fietsframe niet te beschadigen.

De vervangende zadelpen weegt 450 gram en is 400 millimeter lang. De zadelpen is voor toepassing op de meeste gangbare fietsframes verkrijgbaar in drie diameters, van ruim 27 tot een dikke 31 millimeter. Ieder standaardzadel kan erop worden gemonteerd.


Tekst: Paul Schilperoord
Beeld: Uplock

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.