Eureka

De Duitse ontwerper en fervent fietser Alexandra Baum was het zat om met zware en moeilijk te hanteren stalen sloten te slepen. Vanuit haar productervaring met textiel besloot ze om samen met twee collega-ontwerpers een fietsslot van hightech vezels te ontwikkelen.

Het resultaat is het Tex-Lock: licht en toch moeilijk door te knippen. Het slot is zacht en flexibel, en daardoor makkelijker en prettiger in het gebruik. Zo is het snel en simpel om het fietsframe te wikkelen, zonder het lawaai dat een slot met stalen schakels maakt.

Inclusief hangslot en bevestigingsogen weegt het Tex-Lock minder dan 1 kg; de kabel van hightech vezels weegt slechts 350 g per meter. Concurrerende stalen kabels of schakels ­wegen twee tot zes keer zoveel.

Het Tex-Lock heeft een gelaagde opbouw. De buitenste laag is water- en vuilafstotend en geeft daarnaast kleur aan het product. Ook voorkomt de zachte buitenkant dat het slot krassen achterlaat op de lak van het fietsframe.

Eronder liggen meerdere lagen van verschillende soorten hightech vezels met elk een specifieke functie. Zo is de een goed bestand ­tegen snijden, de ander tegen zagen en de volgende weer ­tegen hoge temperaturen.

Samen moeten de lagen zorgen voor voldoende bescherming tegen de gelegenheidsdief of de semiprofessionele fietsendief met een betonschaar. Het concept is in elk geval aan­geslagen: via crowdfunding haalde het ontwerpteam bijna het vijfvoudige van het beoogde startkapitaal op.


Tekst: ing. Paul Schilperoord

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.