Event

Klimaatjournalist Bernice Notenboom maakte de film Sky Gods – The price of our love of flying, over de enorme verduurzamingsopgave voor de luchtvaart. Hij wordt vrijdag 21 oktober vertoond in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Na de film is er een debat tussen vertegenwoordigers van zowel de luchtvaartsector als de milieubeweging.

 

Na de coronapandemie, toen een tijdlang veel vliegtuigen aan de grond bleven, zijn we weer terug bij af: we vliegen ons een slag in de rondte. Begrijpelijk misschien, maar niet houdbaar als we denken aan het milieu en aan het klimaatprobleem.

Over deze spagaat maakte journalist/activist/poolreiziger Bernice Notenboom de documentaire Sky Gods – The price of our love of flying.Frequent flyers

Sky Gods (2021) gaat over verandering, en de keuzen die we moeten maken om de luchtvaart te verduurzamen. Notenboom ontdekt in de film dat minder dan tien procent van de wereldbevolking ooit in een vliegtuig heeft gezeten, maar dat er in 2019 toch vier miljard luchtreizigers waren, de meesten daarvan dus frequent flyers. De verwachting is dat dit aantal binnen zeventien jaar zal verdubbelen.
 

Verduurzamen

De luchtvaartsector heeft de mond vol over verduurzamen. Nieuwe toestellen verbruiken minder kerosine dan oude typen (maar nog steeds veel). Er worden duurzamere brandstoffen ontwikkeld, gemaakt van reststromen. En heel voorzichtig ontwikkelen startups vliegtuigen die elektrisch worden aangedreven.
 

Gedrag aanpassen

Maar het is allemaal niet genoeg; de CO2-uitstoot van de sector neemt wereldwijd nog toe. We zullen dus ook ons gedrag moeten aanpassen, stelt Notenboom.

In de film neemt ze de kijker mee in de drukke luchtverkeerstoren van Schiphol, bezoekt het bedrijf LanzaTech in Chicago, dat brandstof uit micro-organismen maakt, praat met wetenschappers die zweren niet meer te vliegen, bezoekt een project voor bomencompensatie in Spanje, en daagt de CEO van Easyjet uit om de prijzen te verhogen.

Sky Gods brengt een fascinerend, visueel en onbekend verhaal, maar biedt ook oplossingen. En we zullen zien dat de beslissingen niet alleen neerkomen op technische hoogstandjes, maar ook op de moed van de menselijk wilskracht.

 

Sky Gods en debat
Vrijdag 21 oktober, 20.00 uur
Pakhuis De Zwijger, Amsterdam
Meer informatie en gratis tickets

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.