Met fitness een rondvaartboot over de Seine laten varen, dat kan straks met de Gym Boat van de ontwerper Carlo Ratti.


Het idee om al fietsend stroom op te wekken is niet nieuw, maar de vormgeving van de Gym Boat is dat zeker wel. Begin deze week presenteerde Carlo Ratti de ontwerpstudie. Ratti is directeur van het MIT Senseable City Lab in Boston en partner van het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions AMS.

Hometrainers en een zonnepaneel leveren energie.

De rondvaartboot wordt aangedreven door de energie van de sporters die hun workout doen. Het schip is 20 m lang en biedt plaats aan 45 mensen. De hometrainers zijn van Technogym, die ze zo heeft ontworpen dat de opgewekte energie is af te tappen.

De energie is overigens niet alleen afkomstig van de passagiers die hun oefeningen op de fiets- en crosstrainers doen: het dak is voorzien van zonnepanelen, en als back-up is er een batterij aan boord.

In de boot zien de passagiers hun prestaties geprojecteerd op het glas. Deze virtuele schermen leveren ook gegevens over de weersomstandigheden buiten die door sensoren in de boot worden geregistreerd.

De verwachting is dat de Gym Boat in 18 maanden kan worden gebouwd, en ergens in 2018 over de Seine zal kunnen varen, mits er voldoende sporters zijn die hun energie kwijt moeten.

 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.