Dankzij zijn speciale vorm laat de nieuwe Sun Carve Tower in New York zo veel mogelijk zonlicht toe op straatniveau. Dit jaar gaat de bouw van de dertien verdiepingen tellende flat van start.

De flat lost een groot probleem op van gewone torens: ze werpen lange schaduwen en als de flats dicht op elkaar staan is op straat de zon alleen te zien wanneer die er recht boven staat. Dat is niet vaak het geval, waardoor straten in metropolen vaak donker zijn.
 

Door de vorm van het gebouw krijgt het plein en de High Line meer zon.


Het ontwerp van de Solar Carve Tower, bedacht door Studio Gang Architects, moet daar een oplossing voor bieden: de flat is zo gevormd dat de zon er maximaal langs kan schijnen. De architecten van Studio Gang publiceerden gisteren het definitieve ontwerp van hun gebouw. Het zal verrijzen op de hoek van 10th Avenue en 14th Street in New York, vlakbij de Hudson. Het is de plek waar de High Line langs loopt, het park dat is aangelegd op een spoorviaduct dat niet meer in gebruik is. Het zou van slecht buurmanschap getuigen als een nieuwe flat een permanente schaduw over een deel van dat park zou werpen.


Afgesneden hoeken

De belangrijkste aanpassing in het ontwerp zitten in de vorm van de flat. Meestal is die rechthoekig, bij de Solar Carve zijn de hoeken schuin afgesneden. ‘We hebben de vorm van het gebouw aangepast aan de richting van de zonnestralen’, aldus Studio Gang op zijn website. Uiteraard werkt het ontwerp niet voor alle standen van de zon. Als deze laag staat geeft ook de Solar Carve schaduw. Maar midden op de dag komen de zonnestralen veel langer op de grond dan bij gewone gebouwen. Bijzonder is ook de smalle plint op de begane grond, die veel ruimte en licht geeft op het plein voor de flat.


Spiegeling

Op de afgesneden hoeken zijn de glazen gevel-elementen opgebouwd als facetten. Los van de fraaie vorm helpen die ook vervelende spiegelwerking voorkomen. Dat laatste is soms het onbedoelde effect van moderne flatgebouwen met een glazen gevel. Zeker wanneer die gekromd is kan het zonlicht zozeer concentreren dat het op straat veel te heet wordt. Dat overkwam onder meer de Londense Walkie Talkie-torenflat, die maatregelen moest treffen om de zonreflecties te dimmen.
 


 

Vond je dit een interessant artikel, abonneer je dan gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.